Κατεδαφίζουν εθνικό πάρκο για χάρη εργολάβων

Κατεδαφίζουν εθνικό πάρκο για χάρη εργολάβων

Θυσία στον βωμό των πάσης φύσεως εργολάβων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων γίνεται με προκλητικό τρόπο από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και την παράταξή του το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς στο όνομα της κατασκευής του περιβόητου δρόμου-καρμανιόλα Πύργου – Πάτρας! Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή ύψιστου επιπέδου προστασίας, με τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον, η οποία βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της Ηλείας και της Αχαΐας.

Για προκλητική γελοιοποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον κάνουν λόγο οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις και καταγγέλλουν ότι η «γαλάζια» Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υιοθετώντας την άποψη των εργολαβικών λόμπι για τα οποία τα Λατομεία Αράξου αποτελούν μια εύκολη λύση, προωθεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους παρότι βρίσκονται στην Α΄ Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του εθνικού πάρκου, με πρόσχημα την προέκταση του ΕΣΠΑ έως το 2023.

Σημειώνουν μάλιστα ότι εάν συνυπολογιστεί η πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πλημμελή προστασία των περιοχών Natura 2000, όπως το εν λόγω εθνικό πάρκο, είναι σίγουρο ότι η επιλογή να στηριχτεί το έργο της Ολυμπίας Οδού σε μια εξόφθαλμη παρανομία εντός εθνικού πάρκου θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτες και δικαιολογημένες αντιδράσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Και αυτές, αν μη τι άλλο, θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στο στενό χρονοδιάγραμμα του έργου.

Προκλητική σιωπή

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό έργο όπως η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Πάτρας να στηρίζεται σε παράνομα υλικά από κλειστό λατομείο σε προστατευόμενη περιοχή, η «γαλάζια» Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σιωπά. Μάλιστα το Documento δεν έλαβε απολύτως καμία απάντηση σε σχετικό e-mail που απέστειλε στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Τα λεγόμενα Λατομεία Αράξου στα Μαύρα Βουνά, προστατευόμενη Ζώνη Α΄ του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς – Κυπαρισσιακού, έχουν κλείσει από το 2011. Βρέθηκε ωστόσο παραθυράκι: οι εργασίες «αποκατάστασης και διαμόρφωσης» του χώρου, κατά τη διάρκεια των οποίων το υλικό που θα εξορυχτεί (π.χ. κατά το άνοιγμα λάκκων για φυτεύσεις ή κατά την επαναφορά πρανών σε φυσική μορφή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έργα. Ομως το παραθυράκι έγινε… μπαλκονόπορτα και με αυτό το υλικό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει να τροφοδοτήσει τα μεγάλα έργα, όπως την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους εργολάβους.

Δώρο στους εργολάβους

«Το πικρό αστείο είναι ότι αυτήν τη φορά η παράταση λειτουργίας των λατομείων δεν αποτελεί μεταμεσονύκτια τροπολογία της κυβέρνησης, αλλά πρόταση της ίδιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι, κατόπιν “επικοινωνίας της με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων” διευκρινίστηκε ότι η λειτουργία των λατομείων θα συνεχιστεί αδιάκοπα έως και το 2023, διότι το τρέχον ΕΣΠΑ (το οποίο είχε προβληθεί το 2014 ως δικαιολογία της πολυετούς παράτασης) επρόκειτο μεν να λήξει το 2020, αλλά επεκτείνεται ως το 2023!» λέει στο Documento ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου και προσθέτει:

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών μέσω των τοπικών λατομείων θα συνεχιστεί έξω από κάθε λογική προστασίας. Το θράσος μάλιστα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη ξεπέρασε κάθε όριο καθώς σε σχετική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ανάγκες σε αδρανή υλικά θα ενταθούν λόγω και των έργων της Ολυμπίας Οδού και ότι “εξετάζεται”, αντί να απορριφθεί εξαρχής ως απαράδεκτο, το αίτημα των εταιρειών των λατομείων, που το στηρίζουν και τα επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας για τον “επαναπροσδιορισμό” – επέκταση δηλαδή των ορίων της λατομικής ζώνης που βρίσκεται μες στο εθνικό πάρκο!»

Αντιδράσεις οργανώσεων

Παρέμβαση στην προκλητική συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων μες στο προστατευόμενο οικοσύστημα έκανε και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

«Φαίνεται πως για τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη δεν αρκεί η παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου (περιβάλλονται από Α΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου) με τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία για τη λήξη του ΕΣΠΑ (2023) και αντί της πρόβλεψης του νόμου του 2014 για λήξη της τον Δεκέμβρη του 2021, θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Φαίνεται ότι εξετάζουν, αντί να απορρίψουν από χέρι για λόγους μη εξευτελισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το ενδεχόμενο νέας πολυετούς παράτασης λειτουργίας των λατομείων αυτών! Λατομείων που κατεδαφίζουν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου των βιοτόπων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, τα Μαύρα Βουνά, και που όφειλαν, σύμφωνα με την ΚΥΑ που ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο, να έχουν κλείσει ήδη από το 2011» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΙΚΙΠΑ.

Για προκλητική καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έκανε λόγο μιλώντας στο Documento και ο δήμαρχος του Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ελαιώνα Πύργου υπάρχει πλήρως αδειοδοτημένη μονάδα εξόρυξης αδρανών υλικών με πιστοποιημένο το υλικό. «Αντί να συνεχίσουν να καταστρέφουν το εθνικό πάρκο, ας πάρουν υλικά από την αδειοδοτημένη γι’ αυτό τον σκοπό περιοχή. Στην υπόθεση κάτι “μυρίζει πολύ άσχημα”. Είμαστε αποφασισμένοι αν χρειαστεί να κινηθούμε και νομικά στο θέμα αυτό» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter