Κατερίνα Μάρκου: Αναξιοκρατία, νεποτισμός και απευθείας αναθέσεις

Κατερίνα Μάρκου: Αναξιοκρατία, νεποτισμός και απευθείας αναθέσεις

Η πρώην βουλευτής της Ν∆ και υποψήφια ευρωβουλευτής του κόµµατος στις τελευταίες ευρωεκλογές Κατερίνα Μάρκου αποδοµεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στηλιτεύει τη διαχείριση της πανδηµίας, τη χρηµατοδότηση των νέων εν είδει εµβολιαστικού κινήτρου, ενώ καυτηριάζει τη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν∆ και του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «αναξιοκρατία, νεποτισµό και απευθείας αναθέσεις».

Η διευθύντρια εκδόσεων στις Εκδόσεις Παπαζήση τονίζει δε ότι δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις του Μεγάρου Μαξίµου για την αποκάλυψη του Documento αναφορικά µε τις διάτρητες δηλώσεις πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεωρείτε ότι το πάθηµα της κυβέρνησης µε τη µετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «Μπέργκαµο» τον περασµένο Οκτώβριο έγινε µάθηµα;

Η απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση είναι αποτέλεσµα της αδυναµίας της να κατανοήσει ότι η διακυβέρνηση δεν είναι διοικητική πράξη, πόσο µάλλον εταιρικό µάνατζµεντ, είναι πολιτική διεργασία µε γνώµονα τον ορθό λόγο, την επιχειρηµατολογία και την πειθώ. Στην πρώτη φάση της πανδηµίας λειτούργησαν ο αιφνιδιασµός, το άγνωστο και ο φόβος. Στη συνέχεια άτολµη η κυβέρνηση, απλώς παρακολουθούσε. Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε υγειονοµικά και οικονοµικά και γι’ αυτό στο δεύτερο και τρίτο κύµα πανδηµίας είχαµε χιλιάδες θύµατα και ξεκίνησε νέα οικονοµική κρίση που θα τη βιώσουµε εντονότερα από το φθινόπωρο.

Είδαµε αυστηρότητα στον εορτασµό του Πολυτεχνείου αλλά χαλαρότητα στον εορτασµό του Αγίου ∆ηµητρίου στη Θεσσαλονίκη. Είχαµε δύο µέτρα και δύο σταθµά, πρωθυπουργός και βουλευτές υπεράνω νόµου, από τη µία βόλτες στην Πάρνηθα και τραπεζώµατα στην Ικαρία και από την άλλη ξύλο στη Νέας Σµύρνη για µια βόλτα στην πλατεία. ∆εν ξεχνάµε τις δηλώσεις: του κ. Πέτσα πως οι ΜΕΘ είναι σπατάλη ή του κ. Γεραπετρίτη που τον Ιανουάριο είχε πει ότι τα επιδηµιολογικά δεδοµένα δεν επιβαρύνουν το λιανεµπόριο. ∆ύο µέρες µετά έκλεισαν το λιανεµπόριο. Και η διγλωσσία συνεχίζεται. Μόλις χθες η κ. Μιχαηλίδου µίλησε για απολύσεις στους ανεµβολίαστους για να τη διαψεύσει ο κ. Χατζηδάκης και έπειτα από λίγο να την επιβεβαιώσει ο κ. Βορίδης!

Εξαγορά ή κίνητρο τα 150 ευρώ για τον εµβολιασµό των νέων; Συµβαδίζει η απόφαση αυτή µε την προεκλογική κριτική της Ν∆ περί «φιλοδωρήµατος» 400 ευρώ στους άνεργους νεαρής ηλικίας;

Ας εξηγήσουν, όσο µπορούν, στους νέους ανθρώπους το βάθος της προσβολής και της ταπείνωσης που επιχειρεί εις βάρος τους η κυβέρνηση Μητσοτάκη µε τα 150 ευρώ. Είναι ντροπή! Πρόκειται για την πιο τρανταχτή, αδιάντροπη εκφραζόµενη εκδήλωση παρακµής. Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει επειδή δεν µπορεί να πείσει. Προσβολή για τους νέους, τις οικογένειές τους και κυρίως της αξιοπρέπειάς τους. Αντί λοιπόν να µοιράζει «φιλοδωρήµατα», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τις παροχές προς τους νέους όταν ήταν αντιπολίτευση, ας µας πει πώς σκοπεύει να δηµιουργήσει µια πολύπλευρη και βιώσιµη εθνική οικονοµία, απεξαρτηµένη από τον µονόδροµο του τουρισµού και της εστίασης, που είδαµε πόσο ευάλωτος είναι.

Μαφιόζικες εκτελέσεις, ειδεχθή εγκλήµατα και περιπτώσεις πληµµελούς διερεύνησης πολύκροτων υποθέσεων έχουν προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις. Τι φταίει και η Ν∆ διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών στο πεδίο της ασφάλειας;

Το οργανωµένο έγκληµα µεγαλώνει, θεριεύει, εκβιάζει, σκοτώνει. Τραγικά και αντίστοιχα σκοτεινά τα τελευταία γεγονότα, όπως η δολοφονία Καραϊβάζ, ο θάνατος του Σ. Βαλυράκη και το Φουρθιώτης- gate. Η αύξηση της εγκληµατικότητας αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια που βιώνουµε ως κοινωνία απορρέουν κατά κύριο λόγο από την τραγική ένδεια της ελληνικής ∆ικαιοσύνης και την ανεπάρκεια του σωφρονιστικού µας συστήµατος. ∆εν νοµίζω πως η κυβέρνηση διαθέτει την όρεξη ή την πυγµή να αντιµετωπίσει τα κακώς κείµενα στα ελληνικά δικαστήρια. Ούτε έχει ολοκληρωµένο σχέδιο δηµιουργίας ενός δικτύου σωφρονιστικών ιδρυµάτων ευρωπαϊκού επιπέδου ανά την επικράτεια, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για εµπέδωση του αισθήµατος ασφάλειας στην κοινωνία. Οσον αφορά τη δράση του οργανωµένου εγκλήµατος θα πρέπει να οριστεί ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο αντιµετώπισης και καταστολής των εγκληµάτων κατά της ζωής, παρέχοντας τον κατάλληλο εξοπλισµό και εκπαίδευση στην ΕΛΑΣ και δίνοντας ένα σαφές µήνυµα εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα δεν θα καταλήξει «Φαρ Ουέστ» των Βαλκανίων.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις εκδοτικών οίκων λόγω της κατ’ οίκον διανοµής φοιτητικών συγγραµµάτων. Πόσο υπολογίζετε τις επιπλέον δαπάνες που επιφορτίστηκαν οι εν λόγω επιχειρήσεις και ποιες οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας;

Οι διανοµές πανεπιστηµιακών συγγραµµάτων τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται door to door µε εταιρείες ταχυµεταφορών και έχουν επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισµό των εκδοτικών οίκων. Είµαστε ο µοναδικός κλάδος που όχι απλώς δεν ενισχύθηκε, αλλά έβαλε και από την τσέπη του, µε το ποσό να ξεπερνά συνολικά τα 11 εκατ. ευρώ. Ακόµη και η φτωχή (όπως µας αρέσει να λέµε) Βουλγαρία στήριξε συγγραφείς, µικρά βιβλιοπωλεία και νέες εκδόσεις µε 1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, το υπουργείο Παιδείας που ενώ οφείλει τιµολόγια προηγούµενων χρόνων, επιβαρύνει και µε επιπλέον κόστος. Αρκετές µικρές οικογενειακές επιχειρήσεις δεν άντεξαν. Κάποια στιγµή πρέπει να υπάρξει συνέπεια του κράτους στις οικονοµικές του υποχρεώσεις, προς τους πολίτες-επιχειρήσεις.

Ποια η άποψή σας για τα δύο χρόνια κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αναξιοκρατία, νεποτισµός, απευθείας αναθέσεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό παρακολουθεί πλέον τα γεγονότα, έχει πάψει να τα οδηγεί. Αυξήσεις ποσών για απευθείας αναθέσεις, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για προµήθεια αγαθών, υπηρεσιών, µελετών και από τις 20.000 ευρώ στις 60.000 ευρώ για τα δηµόσια έργα. Εµπλοκή του Μαξίµου στα ΜΜΕ, δεν ξεχνάµε την επιστολή παραίτησης της πρώην διευθύντρια σύνταξης στο «Βήµα» ∆ήµητρας Κρουστάλλη, που είπε πως ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μαξίµου για τα δηµοσιεύµατα καταγραφής κρουσµάτων της πανδηµίας ή αυτά που ακούµε για «πέτσινες λίστες».

∆εν έχουµε καµία µεταρρύθµιση, καµία δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και καµία καλά αµειβόµενη εργασία, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά. Αντιθέτως έχουµε το νοµοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να πληρώνουν υπερωρίες. Χωρίς κανένας να ακούει µέρα µε τη µέρα, ώρα µε την ώρα, την απόγνωση χιλιάδων συµπολιτών µας, που περιέρχονται σε κατάσταση οικονοµικής απελπισίας. Η κυβέρνηση στήριζε τόσο καιρό τα µονοπώλια όπως τα δυο τρία µεγάλα σουπερµάρκετ µε το συνεχόµενο lockdown και θα συνεχίζει να τα στηρίζει, όπως για παράδειγµα µε το νοµοσχέδιο των λαϊκών αγορών, ανοίγοντας τον δρόµο στους εµπόρους και πετώντας από τους πάγκους τους παραγωγούς ή µε τις συγχωνεύσεις και τον αφανισµό των µικρών επιχειρήσεων.

Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε τους «άριστους» και θυµάται µόνο τα «κοµµατικά στελέχη». Ακόµη και στην έναρξη των εµβολιασµών είχαµε διαγκωνισµό στελεχών και συζύγων για το ποιος θα φωτογραφηθεί πρώτος (φυσικά εκτός σειράς) µε τη σύριγγα στο µπράτσο. ∆ε ξεχνάµε και τους χιλιάδες µετακλητούς σε διάφορες θέσεις! Ο λόγος των κυβερνητικών στελεχών, κάθε φορά που αναφέρονται στο κυβερνητικό έργο, όπου υπάρχει, παρουσιάζεται ως παροχή, για την οποία οι πολίτες θα πρέπει να τους έχουν υποχρέωση. Κανονική αντιστροφή και αλλοίωση.

Καλύπτεστε από την απάντηση του Μεγάρου Μαξίµου µετά την αποκάλυψη για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού;

Σαφώς και όχι. Υπάρχει υπερεπάρκεια έγκριτων νοµικών συµβούλων εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου, που θα µπορούσαν να ενηµερώσουν τον πρωθυπουργό και το οικογενειακό του περιβάλλον εγκαίρως σχετικά µε την κείµενη νοµοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, οι offshore εταιρείες και τα σπίτια στο Παρίσι δεν συµβαδίζουν µε τη δική µου πραγµατικότητα ούτε µε την πραγµατικότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων που αγωνιούµε και αγωνιζόµαστε για τον επιούσιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter