Κατερίνα Βρανά: Ο κόσμος παρκάρει όπου να ‘ναι και δεν αφήνει πρόσβαση στα ΑμεΑ

Κατερίνα Βρανά: Ο κόσμος παρκάρει όπου να ‘ναι και δεν αφήνει πρόσβαση στα ΑμεΑ
φωτό αρχείου

Για τα μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, μίλησε μεταξύ άλλων η αγαπημένη κωμικός, Κατερίνα Βρανά.

Η δημοφιλής ηθοποιός μιλώντας στο The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το αμαξίδιο αλλά και στην κριτική που δέχτηκε για τον όρο «ανάπηρη».

«Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, σχεδόν πέθανα, αλλά δεν πέθανα – σπόιλερ. Άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα», αφηγήθηκε η δημοφιλής stand up comedian.

«Τι σου έχει μείνει από αυτή την ιστορία;» την ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου προτρέποντάς την να μοιραστεί τι θα έγραφε σε ένα βιβλίο για την εμπειρία της με το αμαξίδιο.

«Ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, είναι μία κατάσταση. Δηλαδή, “τι να κάνουμε, έγινε κι αυτό” και δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε από αυτό, ούτε από την λέξη «αναπηρία». Νομίζω έχει αρχίσει λίγο και η πολιτεία κι η κοινωνία και κινείται όχι μόνο προς την αποδοχή, αλλά και την ένταξη ανθρώπων με δυσκολίες στην κοινωνία, την καθημερινή ζωή», είπε η κωμικός.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας

«Αλλά αντιμετωπίζω ακόμα μεγάλα θέματα, ιδίως σε παλιές πόλεις, όπως η Αθήνα ή η Ρώμη. Είχα πάει Ρώμη παλιά και ξαναπήγα ως ανάπηρη. Γρηγόρη, μου βγήκε η πίστη. Δηλαδή, οι αρχαίες πόλεις, λόγω αρχαιότητας και δομής, έχουν στενούς δρόμους, χάλια πεζοδρόμια, γλιστράνε, δεν υπάρχουν προσβάσεις, ο κόσμος παρκάρει όπου να ‘ναι και δεν μπορείς να περάσεις από ράμπα σε πεζοδρόμιο».

«Η Αθήνα θέλει πάρα πολλή δουλειά, ναι. Δυσκολεύει το ότι είμαστε και σε ανηφόρες. Παγκράτι, Κολωνάκι, Κυψέλη είναι δύσκολες περιοχές.».

Σχετικά με την κριτική που είχε δεχθεί όταν σε σχόλιό της προς τον Κώστα Μακεδόνα παράλλαξε την τηλεοπτική ατάκα της Τζένης Μπότση, γράφοντας «Τι έγινε Κωστάκη σε γουστάρει η ανάπηρη;», η Κατερίνα Βρανά απάντησε: «Λένε ότι το ανάπηρη, ενώ αυτοσαρκαζόμουν, μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να το λέω αυτό. Κι είπα, πρώτον είμαι ανάπηρη, δεν χάθηκε ο κόσμος, είναι ο επιστημονικός, ιατρικός όρος. Ανάπηρη.»

«Μήπως η φράση «ειδικές ικανότητες» είναι πιο…;» ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

«Όχι, δεν είμαι ο σούπερμαν. Καλά είμαι, είμαι θεά», απάντησε η Κατερίνα Βρανά. «Μου είπαν ότι υπάρχουν και όρια. “Δεν μπορείς”. Τι δεν μπορώ; Να λέω τον εαυτό μου «ανάπηρη;» Η απάντησή μου ήταν να μη θίγεστε με τις λέξεις, να θιχτείτε που δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα για τους ανάπηρους. Η λέξη σε έφαγε;»

Πηγή: www.rosa.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter