Κατέρρευσαν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους Δήμους – Κατατέθηκε τροπολογία στη Bουλή

Κατέρρευσαν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους Δήμους – Κατατέθηκε τροπολογία στη Bουλή

Για μια ακόμα φορά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη περνά κάτω από τον πήχη της δημοκρατικής διακυβέρνησης με επιλογές του που κατατείνουν στον ασφυκτικό έλεγχο από τους γαλάζιους επιτελείς σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αυτό έγινε ακόμα πιο εμφανές στη Τοπική Αυτοδιοίκηση με το δημαρχοκεντρικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει στους Δήμους η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλάζοντας μάλιστα διατάξεις, μετά τις τοπικές εκλογές, και φέρνοντας ρυθμίσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όσο διανύεται η ίδια δημοτική περίοδος.

Ετσι, επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού συμβουλίου αλλά και των Επιτροπών των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς παρεμβάσεις στους ΟΤΑ στις οποίες είχε προχωρήσει το Μαξίμου κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο Τομέα, στην οποία περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την οικονομική Επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τροποποιήσεις στο ζήτημα των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.) ενώ επέρχονται διαφοροποιήσεις στη θητεία των υπηρεσιακών Γραμματέων. Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και οι αναπληρωτές υποργοι Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Το Μαξίμου ανέκρουσεν πρύμναν ύστερα από την υπ΄αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε ότι οι ρυθμίσεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019, ως προς το μέρος που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2019, έρχονται αντίθεση τις διατάξεις των άρθρων 5 (παρ. 1), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος. Με τις ρυθμίσεις αυτές είχαν θεσπιστεί αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, σε συνδυασμό με τη μεταφορά στις επιτροπές αυτές σημαντικών αρμοδιοτήτων των δήμων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φέρει τα πάνω κάτω, δημιουργώντας καταστάσεις σύγχυσηςμε τις παρεμβάσεις της στο νόμο Σκουρλέτη, με στόχο να έχει πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, κι αυτό ενώ οι εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν γίνει με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο το εκλογικό σώμα είχε αποδεχτεί με την ψήφο του. Μάλιστα, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και οι αποφάσεις των επιτροπών στους ΟΤΑ είχαν βαλτώσει.

Ετσι, κατατέθηκε η τροπολογία-προσθήκη του Υπουργείου Εσωτερικών (υπ΄αριθμ. 1549/148 16.1.2023) στο σχέδιο νόμου «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και Διαχείριση κινδύνων δημόσιο τομέα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter