Κατέρρευσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Απώλειες 21% τον Φεβρουάριο

Κατέρρευσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Απώλειες 21% τον Φεβρουάριο

Νέες σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει παλέψει σήμερα σε μια προσπάθεια μείωσης των απωλειών, κάτι που δεν κατάφερε.

Έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 6, 31% στις 720,35 μονάδες και τζίρο 184, 89 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 6,47%, στις 1.823,29 μονάδες, ενώ στο -4,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 988,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,86% στις 575,15 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών (29/3/2019).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 19,3%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 18,6%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 24,9%.

Απώλειες 21% τον Φεβρουάριο

Με απώλειες σχεδόν 21% για τον Γενικό Δείκτη και άνω του 31% για τον τραπεζικό ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δέχεται πρωτοφανή “επίθεση” από τους “τρομαγμένους” από τον κορονοϊό πωλητές.

Φόβος στους επενδυτές

Ο φόβος έχει καταβάλει τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές και ό,τι πιστεύουν πως ενέχει ρίσκο και επιζητούν την ασφάλεια. Έτσι οι αγορές μετοχών αιμορραγούν ασταμάτητα, το πετρέλαιο κάνει βουτιά, κόστος δανεισμού Ελλάδας και Ιταλίας αυξάνεται απότομα και εκείνο της Γερμανίας υποχωρεί σε χαμηλά πέντε μηνών. Ο χρυσός δε λάμπει ξανά.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους ετοιμάζονται για μία νέα παγκόσμια ύφεση, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία δεν θα έχει πιθανότατα μεγάλη διάρκεια.

Ιστορικά χαμηλά για το γερμανικό δεκαετές 

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κινείται ολοταχώς προς τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Σήμερα διαμορφώνεται στο -0,62%, έχοντας υποχωρήσει 16 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα. Δραστική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με εκείνη του αμερικανικού διετούς να υποχωρεί κάτω από το 1% για πρώτη φορά στα χρονικά.

Εκτινάχθηκε το ιταλικό δεκαετές 

Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Αύγουστο. Εκτινάχθηκε έως και το 1,24% ενδοσυνεδριακά σήμερα και λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος διαμορφώνεται στο 1,13%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε έως και το 1,42% για να περιοριστεί στη συνέχεια στο 1,34%. Και πάλι πρόκειται για αύξηση 7,87% ή εννέα μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ευρωπαϊκές απώλειες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 3,5% όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 3,6% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο εμφανίζει απώλειες 3,7%. Μεγαλύτερες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Φραγκφούρτη με τον DAX στο -4,15%. Τα futures των αμερικανικών δεικτών αποκαλύπτουν ότι σε λίγη ώρα η Wall Street θα ανοίξει πιθανότατα με απώλειες της τάξης του 2%. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter