Κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikLeaks αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών για τη διαρροή το 2010 στον ιστότοπο περίπου 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η κίνηση του Ασάνζ θα πυροδοτήσει μια νέα μάχη μεταξύ της νομικής του ομάδας και του Υπουργείου Εσωτερικών, και μπορεί να χρειαστούν μήνες πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Ο Γκάρεθ Πιρς, από τη νομική ομάδα του Ασάνζ, είπε ότι υπέβαλαν την Πέμπτη δύο προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για να πολεμήσουν την έκδοσή του.

Η προθεσμία για την έφεση έληγε την Παρασκευή, μετά την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ότι ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι ημερομηνίες της ακρόασης της αναίρεσης θα ανακοινωθούν αργότερα από το Δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Ασάνζ διαδήλωσαν την Παρασκευή με ένα νοικιασμένο εμβληματικό κόκκινο λεωφορείο μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα συνθήματα στο λεωφορείο περιλάμβαναν «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» και «Ελευθέρωσε τον Ασάνζ τώρα».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία, ζητώντας την απελευθέρωση του Ασάνζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter