«Καθάρισαν» με νόμο Μητσοτάκη και τώρα ομολογείται απάτη

Η αγωγή της Libra Capital που παραδέχεται την απάτη με τη συμμετοχή τραπεζικών στελεχών

Τραπεζικά στελέχη αμνηστεύτηκαν με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τώρα που ο φόβος της όποιας λογοδοσίας έχει παρέλθει αμετάκλητα, ομολογείται η απάτη που έχει διαπραχθεί. Δεν πρόκειται για σενάριο οικονομικού, τραπεζικού και πολιτικού θρίλερ, όπως αυτά που προβάλλει το Netflix, αλλά για όσα έχουν συμβεί με την πολύκροτη υπόθεση Libra – Τράπεζα Πειραιώς. Τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δεν αντιμετωπίζουν πλέον διώξεις εκμεταλλευόμενα νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έσπευσε να τους ανοίξει ομπρέλα προστασίας.

Την ίδια ώρα ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος εμπλεκόταν στην αμνηστευμένη υπόθεση αλλά αρνούνταν την όποια εμπλοκή του, με αγωγή 240 σελίδων που κατέθεσε σε κυπριακό δικαστήριο περιγράφει αναλυτικά πώς στήθηκε η απάτη που αρχειοθετήθηκε, στρεφόμενος κατά πρώην συνεργατών του και στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ιστορία, οι διώξεις και η αμνηστία

Η υπόθεση Libra – Τράπεζα Πειραιώς είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ο όμιλος Libra Capital, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, φέρεται να ενεπλάκη, σύμφωνα με το πόρισμα της Τραπέζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων σε πωλήσεις δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων προσωπικών δανείων στελεχών της τράπεζας, σε χορηγήσεις δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε παραβίαση των capital controls κ.λπ.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2017 έπειτα από αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδος και της υπηρεσίας Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ότι η Πειραιώς μετέφερε το 2016 χρήματα σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο.

Σε δημοσίευμα των «Financial Times» τον Νοέμβριο του 2019 αναφέρονταν οι δανειακές σχέσεις του ομίλου Libra με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτό, ο όμιλος Libra είχε καταβάλει 310 εκατ. ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή. Εναν χρόνο μετά, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015, η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε βοήθεια από τον όμιλο Libra, καθώς αδυνατούσε να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο όμιλος παρουσίαζε έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί το έλλειμμα ο όμιλος Libra παρουσιάστηκε συνεισφέροντας στην τράπεζα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αποτελούσαν εξασφάλιση σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ. Προκύπτουν δηλαδή σαφής σχέση και συναλλαγές μεταξύ του ομίλου Libra και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τελικά για την υπόθεση αυτή ασκήθηκαν πριν από μερικούς μήνες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε 40 πρώην και νυν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε στελέχη του ομίλου Libra. Τα αδικήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτήν και συνέργεια, καθώς και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο οι διώξεις δεν προχώρησαν. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν υπέβαλε την απαιτούμενη εκ του νόμου Μητσοτάκη έγκληση κατά των στελεχών της για να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια αποπληρώθηκαν, επομένως δεν έχει υποστεί ζημία. Με λίγα λόγια, για την Τράπεζα Πειραιώς δεν υπήρξε σκάνδαλο και οι διώξεις κατά των στελεχών της έπαυσαν αυτομάτως.

Παραδοχή της απάτης από Λογοθέτη

Ωστόσο όσα περιγράφονται στην αγωγή που κατέθεσε ο όμιλος Libra εκθέτουν την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για την αγωγή των 240 σελίδων με την οποία ζητείται αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ από συνολικά 79 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών και πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, για τα οποία η πλευρά Libra κάνει λόγο για «πληρωμές» προς αυτά με «οσμή παρανομίας που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο ώστε να διευκολυνθεί η απάτη».

Στην αγωγή η πλευρά της Libra Capital κάνει λόγο για «πολυεπίπεδη απάτη» που «διαπράχθηκε μέσα από εκατοντάδες συναλλαγές και διήρκεσε αρκετά χρόνια». Ειδικότερα, γίνεται λόγος για εικονικές συμφωνίες παροχής υπηρεσιών 25,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και για αγορά μετοχών της Πειραιώς από τον όμιλο Libra.

Οι μετοχές αγοράστηκαν με «υπερτιμημένο» τίμημα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ομίλου Libra. Ενώ η πραγματική αξία τους δεν ξεπερνούσε τα 15,949 εκατ. ευρώ, αγοράστηκαν μετοχές έναντι 43,610 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο όμιλος να ζημιωθεί.

Οι αντιφάσεις από την πλευρά Libra

Στην αγωγή του ομίλου Libra αναφέρονται δεκάδες εταιρείες που φέρονται να δημιουργήθηκαν από πρόσωπα που συνδέονται με το περιβάλλον Λογοθέτη. Εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους που εμπλέκονται σε «πλασματικές συμφωνίες, διαδοχικές πωλήσεις και υπερτιμολογήσεις». Ωστόσο στην αγωγή υπάρχουν και κάποια σημεία που παρουσιάζουν αντίφαση και εγείρουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ειδικότερα, μια από τις εταιρείες που φέρονται να σχετίζονται με τον όμιλο Libra και είναι μεταξύ των εναγόντων είναι και η Admirale Holding Limited με έδρα την Κύπρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποσταλεί τον Φεβρουάριο του 2017 στην Τράπεζα Πειραιώς από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον όμιλο, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανιζόταν να μην έχει καμία μετοχική σχέση με τον όμιλο Libra. Nα σημειωθεί ότι από την πλευρά των εναγoμένων έχει κατατεθεί ένσταση για μη ενεργητική νομιμοποίηση από την πλευρά των εναγόντων εταιρειών σε βάρος τους. Ηδη μεταξύ της πλευράς Libra – Λογοθέτη και των εναγομένων έχει ξεσπάσει νομικός πόλεμος με εκατέρωθεν ισχυρισμούς που τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη.

Ετικέτες