Καθαρίζουν σχολεία παίρνοντας ψίχουλα και περιμένοντας απόλυση

Καθαρίζουν σχολεία παίρνοντας ψίχουλα και περιμένοντας απόλυση

Συμβασιούχοι καθαριστές σχολικών μονάδων χωρίς βασικά δικαιώματα αλλά και δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό καλούνται να δουλεύουν όλη την ημέρα για 300 ευρώ εν μέσω πανδημίας.

Με μισθό που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα, οι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες καλούνται εν μέσω πανδημίας να βάλουν πλάτη σε ένα σύστημα που συστηματικά αδιαφορεί για την επιβίωσή τους. Δεκαοκτώ χρόνια με σύμβαση έργου, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα ασθένειας, με μπόλικη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων κλήθηκαν να διατηρήσουν καθαρά τα κτίρια από τη στιγμή που οι μαθητές επέστρεψαν σε αυτά, δουλεύοντας περισσότερο και πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, χωρίς ωστόσο οι αποδοχές τους να αυξάνονται.

«Πληρωνόμαστε ένα ευρώ ανά αίθουσα την ημέρα, όσες φορές και να μπούμε σε αυτή. Το ανώτερο όριο των αιθουσών που μπορούμε να έχουμε είναι 18, άρα είναι κλιμακούμενοι οι μισθοί μας. Στα νηπιαγωγεία οι κοπέλες παίρνουν 120 ευρώ τον μήνα. Τώρα είμαστε στα σχολεία όλη την ημέρα με τα ίδια χρήματα. Εγώ πηγαίνω στο σχολείο στις 7.30 το πρωί ενώ η σύμβασή μου λέει για μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου» αναφέρει στο Documento η Φανή Τζούμα, πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων καθαριστριών – καθαριστών βορείου Ελλάδος «Καθαρά γάντια».

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίστηκε η μετακίνηση σχολικών καθαριστών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε λύκεια και γυμνάσια. Ετσι λοιπόν, παραβλέποντας τι ορίζει η σύμβασή τους, καλούνται να καλύψουν περισσότερους χώρους και να δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς ο μισθός τους να αυξάνεται.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις

«Από Σεπτέμβρη λένε ότι έρχεται χειρότερο κύμα. Τι θα κάνουμε; Δεν μπορείς να κρατάς την καθαρίστρια από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα με 300 ευρώ. Ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες δεν έχουν τέτοιες συμβάσεις. Ζούμε έναν εργασιακό μεσαίωνα» λέει χαρακτηριστικά η κ. Τζούμα. «Για τον καθαρισμό των προαύλιων χώρων του σχολείου παίρνουμε δύο ευρώ τον μήνα!» σημειώνει και τονίζει το γεγονός ότι με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω Covid-19 το προαύλιο πρέπει να καθαρίζεται πολλές φορές την ημέρα για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Η ίδια καταγγέλλει ότι σε ορισμένους δήμους τα απορρυπαντικά, όπως η χλωρίνη, τους δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν παρέχονται στους καθαριστές ούτε καν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. «Μου έδωσαν δύο μάσκες, μου είπαν θα τις πλένεις και θα τις βάζεις· ούτε παπούτσια ασφαλείας ούτε ποδιά, τίποτε απ’ όλα αυτά» σημειώνει.

Διάχυτη ανασφάλεια

Την ίδια ώρα το κλίμα ανασφάλειας εντείνεται, αφού οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων –ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας– δεν δικαιούνται άδεια ασθενείας. «Η σύμβασή μας λέει ότι αν αρρωστήσουμε είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε εμείς αντικαταστάτη, έχουμε εγκυμονούσες τις οποίες κρύβουμε! Δεν το λέμε για να μη μαθευτεί και τις διώξουν από τη δουλειά» συμπληρώνει η κ. Τζούμα.

Ενώ λοιπόν η σύμβαση των εν λόγω εργαζομένων καταπατάται όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και αναπροσαρμόζεται με βάση τις… ανάγκες του δημοσίου, παρατηρείται ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στην πολύ πιθανή περίπτωση που αρρωστήσουν, αφού εκτίθενται σε χώρο στον οποίο δημιουργείται συνωστισμός, ρισκάροντας παράλληλα τη δική τους υγεία αλλά και των οικογενειών τους.

Και η σύμβαση λήγει…

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας και συγκεκριμένα τα τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει η σύμβαση των συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις και δεν ξέρουμε τίποτε. Τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε απαραίτητοι στα σχολεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που αρρωσταίνουν τα παιδιά. Ερχόμαστε όλο τον χρόνο αντιμέτωποι με διάφορες αρρώστιες, γαστρεντερίτιδες, Η1Ν1… Πάντα αντιμετωπίζαμε τις ασθένειες, πάντα ήμασταν στην πρώτη γραμμή. Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα να μπει μόνιμο προσωπικό στα σχολεία με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα» τονίζει στο Documento η κ. Τζούμα, την ίδια ώρα που εργαζόμενοι του κλάδου καταγγέλλουν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Παιδείας Νίκη Κεραμέως αρνήθηκαν τη συνάντηση που τους ζήτησαν προκειμένου να συζητήσουν για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει να τροποποιηθεί η υπάρχουσα σύμβαση.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν 1η Σεπτέμβρη. Με εμάς τι θα γίνει; Είναι πολλά τα προβλήματα και δεν παίρνουμε απαντήσεις, παρά τις επιστολές που στέλνουμε προς τους δήμους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν μας ακούει κανείς. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι από Σεπτέμβρη δεν θα βάλουν συνεργεία; Η κ. Κεραμέως είναι εκτός πραγματικότητας, δεν έχει ιδέα τι γίνεται μέσα στα σχολεία» λέει κλείνοντας η κ. Τζούμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter