«Καθαροί» vs «μολυσμένοι» στην Ηλεία

«Καθαροί» vs «μολυσμένοι» στην Ηλεία

Πρωτοφανης, ανεύθυνη  και εγκληματική η στάση των αρμοδίων του ΕΟΔΥ.

Λεωφορείο ο τρόμος! Ενα αναπάντεχο ταξίδι από τους Αγίους Τόπους στην κόλαση του κορονοϊού. Σκηνές από σενάριο ταινίας τρόμου θυμίζουν όσα βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι δεκάδες προσκυνητές από την Ηλεία καθώς το ήρεμο ταξίδι τους μετατράπηκε σε ανείπωτο εφιάλτη…

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής από την ξαφνική εμφάνιση του κορονοϊού δίπλα τους, πιστεύουν και εύχονται οι δραματικές στιγμές που περνούν να είναι απλώς ένα κακό όνειρο. Ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι όσα έβλεπαν τους τελευταίους μήνες μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τα ρεπορτάζ για τον επικίνδυνο κορονοϊό θα τα ζούσαν στην πραγματικότητα οι ίδιοι, οι συγγενείς, οι γείτονες, οι φίλοι…

Ανθρωποι της διπλανής πόρτας και συνάδελφοι μετατράπηκαν ξαφνικά από αγαπημένα πρόσωπα σε εφιάλτη που θέλουν όλοι να ξορκίσουν, να ξεχάσουν και να διώξουν όσο γίνεται πιο μακριά, δημιουργώντας στην τοπική κοινωνία τον άκρως σοκαριστικό διχασμό ανάμεσα σε «καθαρούς» και «μολυσμένους».

Η ρετσινιά των «μολυσμένων»

Χαρακτηρισμοί που κόβουν σαν το μαχαίρι και πληγώνουν τις ταλαιπωρημένες ψυχές εκείνων που από ένα τερτίπι της μοίρας είχαν την ατυχία να βρίσκονται στους προσβληθέντες από τον επικίνδυνο ιό.

Ο φόβος τους μη μαθευτεί στη γειτονιά και την πόλη όπου ζουν ότι νοσούν από την… καταραμένη αρρώστια είναι μεγάλος και τους οδηγεί μοιραία στην απομόνωση. Μια κατάσταση ψυχολογικά επώδυνη, πραγματική αλλά και αλληλένδετη –όπως λένε οι ψυχολόγοι– με την ωριμότητα, τη γνώση, τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθησία που μπορεί να έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Το λεωφορείο του τρόμου

Το θρίλερ για τους κατοίκους της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι ένας 66άχρονος από την Αμαλιάδα, εκ των 53 επιβατών στο λεωφορείο του τρόμου που είχαν ταξιδέψει στη διάρκεια θρησκευτικής εκδρομής στο Ισραήλ από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, με τους πολίτες και τους φορείς να αναζητούν πληροφορίες και εξηγήσεις από την πολιτεία. Μερικά 24ωρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι 23 συνολικά άτομα από την Ηλεία που συμμετείχαν στην εν λόγω εκδρομή βρέθηκαν θετικά στη νόσο Covid-19.

Εγκληματική στάση ΕΟΔΥ

Η ανεξέλεγκτη διάδοση του επικίνδυνου ιού στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, όπως αποκάλυψαν το documentonews.gr και το apokalypseis.com, είχε αιτία την πρωτοφανή, ανεύθυνη και εγκληματική στάση των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αδιαφόρησαν απέναντι στις αγωνιώδεις ειδοποιήσεις δύο ιδιωτών πνευμονολόγων από την Αμαλιάδα για την ύπαρξη ασθενών με ύποπτα συμπτώματα. Αντί να ενεργοποιήσουν αμέσως το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας και ελέγχου, έδωσαν εντολές να αντιμετωπιστούν οι ασθενείς ως πάσχοντες από λοίμωξη του αναπνευστικού ή γρίπη. Χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία ότι το Ισραήλ δεν περιλαμβανόταν στον διεθνή κατάλογο των χωρών που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα, αλλά τα συμπτώματα και οι γιατροί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ενημερώθηκαν νωρίς

Από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή την ημέρα της επιστροφής των εκδρομέων από το Ισραήλ, είχε ενημερωθεί επίσημα ο ΕΟΔΥ ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο συγκεκριμένο λεωφορείο.

«Κάποιος γνωστός που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, ανησύχησε και με πήρε τηλέφωνο ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν. Μου περιέγραψε τα κρούσματα και τη γενικότερη εικόνα με τους επιβάτες μέσα στο συγκεκριμένο λεωφορείο. Θεώρησα το θέμα σοβαρό και ενημέρωσα αμέσως στις 11.15 μ.μ. τον ΕΟΔΥ, αλλά η απάντησή του ήταν… “αυτά που μας λέτε δεν εμπίπτουν στα ύποπτα κρούσματα. Λειτουργήστε ως συνήθως”!» λέει στο Documento ο πνευμονολόγος από την Αμαλιάδα Παναγιώτης Κυριαζής. Ο γιατρός έκανε μάλιστα και σχετική δημόσια ανάρτηση στο Facebook αναφέροντας την αντίδραση του ΕΟΔΥ.

Την Κυριακή το απόγευμα στις 7.15 κι ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον έλεγχο των επιβαινόντων στο λεωφορείο του τρόμου, ακόμη μία γιατρός από την Αμαλιάδα, η πνευμονολόγος Γ.Θ., ενημερώνει τον ΕΟΔΥ καθώς επιλαμβάνεται του περιστατικού με τον 66άχρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την ηλειακή πόλη που βρέθηκε θετικός ως το ένατο κρούσμα του κορονοϊού ύστερα από τρεις ημέρες!

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Ο ΕΟΔΥ όμως και σε αυτή την περίπτωση εκτιμά ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας και ελέγχου καθώς –όπως λένε οι αρμόδιοι στην πνευμονολόγο– το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία

αλλά στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο… Την ίδια στάση κρατούν οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ και στις ενημερώσεις που λαμβάνουν από τα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου όπου νοσηλεύτηκε στη συνέχεια ο 66άχρονος.

Ο εγκληματικός χειρισμός της υπόθεσης στο σύνολό της από τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ είχε αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό των ασθενών με Covid-19 στην Ηλεία. Οι αρμόδιοι λειτουργώντας ανεύθυνα άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει, με εφιαλτικές συνέπειες, καθώς με τους προσβεβλημένους από τον κορονοϊό ασθενείς ήρθαν σε επαφή ανυποψίαστοι πολίτες, γιατροί και νοσηλευτές, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter