«Κάθε πράγμα στη θέση του» του Όλιβερ Σακς – Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά

«Κάθε πράγμα στη θέση του» του Όλιβερ Σακς – Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο «Κάθε πράγμα στη θέση του» του Όλιβερ Σακς, σε μετάφραση Κώστα Πόταγα και Άννυς Σπυράκου.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Σακς ξαναβρίσκει το ρυθμό και την απλότητα που χαρακτηρίζει το πολυδιαβασμένο «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του μ’ ένα καπέλο». Συγκλονιστικό σύγγραμμα νευροψυχολογίας και νευρολογίας της συμπεριφοράς, γραμμένο με τη σοφία και την απλότητα του ύστερου ύφους των μεγάλων δημιουργών, με ελάχιστες υποσημειώσεις, «ένα βιβλίο υπαρξιακό και προσωπικό, μια γεμάτη ενσυναίσθηση διείσδυση στην εμπειρία και στον κόσμο του κάθε αρρώστου». Πραγματική κλινική λογοτεχνία η «ρομαντική επιστήμη», όπως την ονόμαζε ο Λούρια, που την εισήγαγε προτού την κάνει τόσο δημοφιλή ο Σακς.

Ο συγγραφέας δεν διστάζει σε κάποια κείμενά του να γίνει αυτοβιογραφικός και λυρικός με τον θαυμαστό τρόπο που περιέγραψε τους λονδρέζικους κήπους Κιου Γκάρντενς στο «Νησί των τυφλών στα χρώματα». Είναι συνεχείς οι αναφορές του στη λογοτεχνία –με τον Μπέκετ, τον Προυστ, τον Ντοστογιέφσκι– και στη φιλοσοφία και τη διανόηση – με τον Βίτγκενσταϊν, τον Καντ, τον Χόμπς, τον Ντεκάρτ, τον Άινσταϊν κ.α.

To «Κάθε πράγμα στη θέση του» είναι ένας πολύ πιο προσωπικός στοχασμός για τα ατελείωτα πράγματα που ενθουσίαζαν τον συγγραφέα σ’ όλη τη ζωή του: από τις φτέρες, την κολύμβηση και τις σουπιές έως τις ιστορίες περιπτώσεων που διερευνούν τη σχιζοφρένεια, την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πανηγυρισμός της εμπειρίας του ανθρώπου και ταυτόχρονα φαντασμαγορική ματιά σ’ ένα μυαλό μόνιμα γοητευμένο από τον κόσμο γύρω του, το Κάθε πράγμα στη θέση του συναρπάζει τους αναγνώστες με τη χαρακτηριστική ενσυναίσθηση, την πολυμάθεια και την πάντοτε λαμπρή γραφή του Όλιβερ Σακς.

Ο ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ (1933-2015) γεννήθηκε στο Λονδίνο και φοίτησε στο Κουήνς Κόλλετζ στην Οξφόρδη. Ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Μάουντ Ζάιον στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου σύντομα ήρθε σ’ επαφή με τους ασθενείς που περιέγραψε στο βιβλίο του Ξυπνήματα, το οποίο ενέπνευσε την ομώνυμη, βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ταινία.

Ο δρ Σακς εργάστηκε ως νευρολόγος σχεδόν για μια πεντηκονταετία κι έγραψε πολλά βιβλία για τις παράξενες νευρολογικές καταστάσεις και τα προβλήματα των ασθενών του. Οι New York Times τον χαρακτήρισαν « δαφνοστεφή ποιητή της ιατρικής ». Στη διάρκεια της ζωής του έλαβε πλήθος τιμητικούς τίλους και βραβεία από θεσμούς όπως το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων και το Βασιλικό Κολλέγιο Φυσικών Επιστημόνων. Το 2008 τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη, Βλέποντας φωνές, Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, Μουσικοφιλία, Το νησί των τυφλών στα χρώματα –Τα νησιά των κυκάδων, Ξυπνήματα και Ημικρανία, ενώ ετοιμάζονται τα παλαιότερα έργα του, όλα σε νέες, αναθεωρημένες εκδόσεις και μεταφράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.oliversacks.com.

Σκίτσο συγγραφέα: Tullio Pericoli

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter