Καθηγητής Δερμιτζάκης: Τι σημαίνει «ανοσία» σε έναν ιό;

Καθηγητής Δερμιτζάκης: Τι σημαίνει «ανοσία» σε έναν ιό;

Για το θέμα των εμβολίων και συγκεκριμένα για την ανοσία σε έναν ιό δίνει τις απαντήσεις ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης με ανάρτησή του στο facebook.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: 

Τι σημαινει “ανοσια” σε ενα ιο;

Επειδη εχω κουραστει να ακουω την ανησυχια για το “ποσο κρατανε τα αντισωματα” να υπενθυμισω οτι περα απο τα αντισωματα που παραγονται και παραμενουν στο αιμα για λιγους μηνες, η βασικη μνημη του ανοσοποιητικου μας συστηματος σε ιους ειναι μεσω της μνημης των Β και Τ λεμφοκυταρων η οποια, αν δεν εχουμε πολλες μεταλλαξεις στον ιο, μπορει να κρατησει πολλα χρονια!

Πως νομιζετε οτι προκαλει ανοσια το εμβολιο για τον ιο της ιλαρας για τοσα χρονια; Με τα αντισωματα που κυκλοφορουν στο αιμα; Οχι φυσικα! Με τη μνημη στα Β και τα Τ λεμφοκυτταρα και γι’αυτο η μνημη αυτη διαρκει πολλα χρονια.

Επισης, ο εμβολιασμος για τη γριπη ναι μεν προστατευει πιο αμεσα το ατομο απο τα διαφορα στελεχη με τα αντισωματα που κυκλοφορυν για μερικους μηνες στο αιμα, αλλα οι ανθρωποι που εμβολιαζονται καθε χρονο χτιζουν και μακροχρονια ανοσια στα διαφορα στελεχη του ιου της γριπης εστω και αν αυτη δεν ειναι τοσο αποτελεσματικη οσο η πιο αμεση απο το εποχιακο εμβολιο της συγκεκριμενης χρονιας, λογω του μεγαλου ρυθμου μεταλλαξης του ιου της γριπης.

Για τον συγκεκριμενο κορονοιο, με βαση τα πρωτα στοιχεια ολα τα εμβολια σε φαση ΙΙΙ δειχνουν οτι προκαλουν τουλαχιστον την απαραιτητη αποκριση απο τα Τ λεμφοκυτταρα για να εξασφαλιστει η μακροχρονια ανοσια.

Επομενως, εαν υπαρξει εμβολιο το οποιο θα ειναι ασφαλες και θα παραγει αποτελεσματικα αντισωματα, η βασικη μας ανησυχια για τον SARS-CoV2, και ποσο συχνα θα κανουμε το εμβολιο, ειναι ο ρυθμος μεταλλαξης που απο οτι φαινεται προς το παρον ειναι σχετικα χαμηλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter