Καθηγητής Γιάννης Τούντας (ΕΚΠΑ): Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία

Καθηγητής Γιάννης Τούντας (ΕΚΠΑ): Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία

Την προσοχή των πιστών ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων εφιστά ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, τονίζοντας κατηγορηματικά πως ο κορονοϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία.

Όπως αναφέρει η Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει τον ιό με δύο τρόπους: είτε μέσω του λαβίδας που τοποθετείται στο στόμα του πιστού είτε μέσω της κοντινής επαφής με τον ιερέα.

«Ο ένας τρόπος είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι, το επονομαζόμενο ως λαβίδα. Ο ιός βρίσκεται και εντός της στοματικής κοιλότητας ενός μολυσμένου ατόμου και για τον λόγο αυτό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τη γεύση. Ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα/κουταλάκι, και έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν πριν καθαριστεί σχολαστικά», τονίζει ο κ. Τούντας μιλώντας στο iefimerida.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως σχολιάζει, «δεν ισχύει το αντεπιχείρημα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατάποση, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκεται η στοματική κοιλότητα, που αποτελεί κοινό όργανο τόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όσο και του πεπτικού συστήματος».

Η μικρή απόσταση ανάμεσα στον ιερέα και τον πιστό εγκυμονεί κινδύνους

Ο γνωστός καθηγητής αναφέρεται και στον δεύτερο τρόπο μετάδοσης, δηλαδή την επαφή του ατόμου που μεταλαμβάνει με τον ιερέα ο οποίος του χορηγεί τη Θεία Κοινωνία. «Από τη στιγμή που δεν μπορεί να υφίσταται η προστασία της μάσκας κατά τη διενέργεια του μυστηρίου και από τη στιγμή που η απόσταση που χωρίζει τον πιστό από τον ιερέα είναι μικρότερη του έτσι κι αλλιώς επισφαλούς ορίου των δύο μέτρων, ο κίνδυνος της άμεσης αερογενούς μόλυνσης είναι υπαρκτός και για τους δύο», αναφέρει.

«Το σώμα είναι στη δικαιοδοσία της επιστήμης»

Όπως σημειώνει ο κ. Τούντας, κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από έναν πιστό να μεταλάβει. «Αρκεί να μη βλάπτει τους άλλους, επικαλούμενος μάλιστα στον δημόσιο διάλογο τη μεταφυσική της πίστης σε αντιπαράθεση με τον ορθολογισμό της επιστήμης. Γιατί, όπως έγραφε ο Καρτέσιος ήδη τον 17ο αιώνα, η Εκκλησία μπορεί να ασχολείται με την ψυχή αλλά, για το καλό όλων, ας αφήσει το σώμα στη δικαιοδοσία της επιστήμης», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος Covid-19 αποτελεί αερογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό SARS-Cov-2, τον γνωστό πλέον κορονοϊό. Πύλες εισόδου του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν η ρινική και η στοματική κοιλότητα, είτε μέσω των αιωρούμενων σταγονιδίων στον εισπνεόμενο αέρα, είτε μέσω της επαφής μολυσμένων χεριών ή αντικειμένων με τη μύτη ή το στόμα.

Ο κορονοϊός επιβιώνει περισσότερο στις μεταλλικές επιφάνειες

«Ο κορονοϊός, χάρη στον εξωτερικό μεμβρανικό του φάκελο, είναι ένας ανθεκτικός ιός που ζει από λίγες ώρες έως λίγες μέρες στην επιφάνεια αντικειμένων του περιβάλλοντος. Στις μεταλλικές επιφάνειες, όπως στα κουτάλια, επιβιώνει περισσότερο απ’ ό,τι στις χάρτινες. Πύλες εξόδου του ιού από ένα μολυσμένο άτομο αποτελούν τα σταγονίδια του εκπνεόμενου αέρα από το στόμα ή τη μύτη, τα οποία γίνονται πιο επικίνδυνα με το φτέρνισμα ή το βήξιμο», καταλήγει, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης μέσα στις γιορτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter