Καθηγητής Ιωαννίδης για σκάνδαλο Novartis: Ο ορος «σκάνδαλο» δεν επαρκεί για να περιγραφεί η πραγματικότητα (Video)

Καθηγητής Ιωαννίδης για σκάνδαλο Novartis: Ο ορος «σκάνδαλο» δεν επαρκεί για να περιγραφεί η πραγματικότητα (Video)

Καταπέλτης εμφανίστηκε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Ιωάννης Ιωαννίδης, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στην εκπομπή «Αντιθέσεις», αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μέγα σκάνδαλο, αλλά εξήγησε πως ακόμη και ο όρος «σκάνδαλο» δεν επαρκεί για να περιγραφεί η πραγματικότητα, και σημείωσε μάλιστα πως  πρόκειται για «καθημερινή πρακτική προσπάθειας προώθησης των συμφερόντων».

«Η Ελλάδα θεωρήθηκε ότι ήταν πιθανότατα το ασθενές σημείο όπου πολιτικοί και θεσμοί είναι ευάλωτοι», ενώ παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «ζούμε σε ένα σύστημα που προάγει την ανηθικότητα, και όσο πιο ανήθικος τόσο πιο ψηλά φτάνεις».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την υπόθεση «πολιτικοοικονομική καθημερινότητα διαπλοκής και διαφθοράς με διαρκή παρέμβαση στα δημόσια συστήματα υγείας» και ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ των φαρμακοβιομηχανίων δεν πηγαίνει σε ευρεία και ανάπτυξη αλλά σε μάρκετινγκ» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το μάρκετινγκ έχει τις νόμιμες οδούς και τις υποχθόνιες οδούς για να επηρεάζει προς το συμφέρον του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ανέφερε ότι «Η επιστήμη είναι πεδίο μάχης όπου γίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε εξαρτημένους και ανεξάρτητους ανθρώπους. Οι εξαρτημένοι συνεχώς χρηματοδοτούνται και ενισχύονται όλο και πιο έντονα και η μάχη γίνεται όλο και πιο άνιση θεσμοί και κυβερνήσεις έχουν γίνει έρμαιο στα χέρια της βιομηχανίας. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι όλοι σάπιοι αλλά ότι γίνεται μάχη και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί.»

Η συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter