Καθηγητής Τσακρής για μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανή 4η δόση εμβολίου (Video)

Καθηγητής Τσακρής για μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανή 4η δόση εμβολίου (Video)

Πιθανό χαρακτήρισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, το ενδεχόμενο να είναι ήδη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε την πιθανότητα να χρειαστεί η χορήγηση μιας 4ης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό για να προστατευτεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Όπως εξήγησε, αυτό το ενδεχόμενο εξετάζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά σημείωσε πως ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή. «Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενο να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε ότι οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται  απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας και πρόσθεσε: «Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορονοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται».

Επίσης, είπε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια ενώ εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση , επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter