Καθολικό «όχι» πανεπιστημιακών στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Καθολικό «όχι» πανεπιστημιακών στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Συντονισμένες επιθέσεις σε όσους διαφωνούν με λογοκρισία, απαίτηση κατάθεσης «πιστοποιητικών φρονημάτων», χυδαιολογίες, ψευδολογίες και απειλές 

Η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.050 υπογραφές που διατρανώνουν «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Πλήθος εργαζόμενων στην ανώτατη εκπαίδευση, ερευνητές, καθηγητές, πρυτανικές αρχές σύλλογοι φοιτητών, επιστημονικών ενώσεων και συνδικαλιστικών φορέων ενώνουν τη φωνή τους σε αυτό το ογκώδες «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθούν για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση από κοινού το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η άρνηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα να δεχτεί αστυνόμευση στους χώρους που εκφράζονται ιδέες ελεύθερα από τα χρόνια του Μεσαίωνα ακόμη είναι σχεδόν καθολική και εκθέτει την κυβέρνηση καθώς δεν συμβαδίζει με τα κεκτημένα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ενώ και στις ΗΠΑ μπορεί μεν να υπάρχει αστυνόμευση καθώς οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές (οπλοφορία και αυξημένος αριθμός ανθρωποκτονιών) ωστόσο είναι σαφέστερα πιο ήπια κι όχι τόσο «παρεμβατική» όσο καλείται εκ της αποστολής της να είναι οι αποκαλούμενες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ).

Ενδεικτικά την αντίδρασή τους έχουν εκφράσεις μέσω ανακοινώσεων οι ακόλουθοι φορείς:

Σύγκλητος ΕΚΠΑ

Σύγκλητος ΑΠΘ

Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σύγκλητος Παντείου Πανεπιστημίου

Σύγκλητος Πανεπιστημίου Πατρών και 110 μέλη ΔΕΠ

Σύγκλητος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΕΤΕΠ) –ΑΕΙ

Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύλλογος ΔΕΠ ΕΜΠ

Σύλλογος ΔΕΠ Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Ενιαίος Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο)

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Σύλλογος φοιτητών Τμήματος Μουσικών Σπουδών Παν. Ιωαννίνων

Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΤΕΙ-Θ

Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών Φοιτητών/ριών Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), ΕΚΠΑ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης

Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/ριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών-Φοιτητριών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου Πανεπιστημίου

Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδος

Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)

Μπαράζ επιθέσεων, λογοκρισία και απειλές

Η κινητοποίηση των πανεπιστημιακών ενεργοποίησε ένα απίστευτο μπαράζ επιθέσεων και απειλών. Επίσημα ΜΜΕ και τηλεοπτικά κανάλια, «ανεπίσημοι» λογαριασμοί εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς, ιδρύματα, συγκλήτους. Όπως καταγγέλθηκε, στη σελίδα της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» δημοσιεύθηκε τα μεσάνυχτα (2021-01-17 at 00.34.16) ένα σχόλιο υμνητή του Ολοκαυτώματος που χύνει τη ναζιστική χολή του εναντίον των πανεπιστημιακών, ως συνέχεια των απειλών, των χυδαιοτήτων και των επιθέσεων που άρχισαν από την πρωτοχρονιά και κορυφώθηκαν μετά τις 8/1/2021. Η σελίδα είχε λογοκριθεί από το Facebook, όπως το ίδιο έχει συμβεί και σε προσωπικές σελίδες μελών της πρωτοβουλίας πριν από οκτώ ημέρες επειδή δημοσιοποίησε τις (τότε) 870 υπογραφές πανεπιστημιακών.

Νωρίτερα είχαν καταγγελθεί κι άλλες επιθέσεις από καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο συντονισμένων λιβελογραφημάτων σε διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Κορυφαίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αποτελούν δημοσιεύματα στα in.gr, Athens Voice, Τα Νέα, protagon και Καθημερινή ανάμεσα σε διάφορα άλλα. Τα υποβολιμαία αυτά δημοσιεύματα είναι ανάξια συγκεκριμένης απάντησης καθώς βρίθουν ψευδολογιών, χυδαίων επιθέσεων και εμπάθειας εναντίων των ελληνικών Πανεπιστημίων, των Διοικήσεων και των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η απόφαση της Συγκλήτου εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου, η οποία άλλωστε έχει εκφραστεί με ψηφίσματα και αποφάσεις θεσμικών (τμήματα, κοσμητείες) και συνδικαλιστικών (σύλλογοι) οργάνων του. Ωστόσο από τα δημοσιεύματα αυτά, που εξυπηρετούν φανερά τα κυβερνητικά σχέδια προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη, διαφαίνεται ότι απέναντι στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου το μόνο που έχουν να αντιπαραθέσουν κάποιοι είναι ψευδολογίες, εμπάθεια και συκοφαντίες για όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, με ιδιαίτερη στόχευση στο Πάντειο που υπηρετεί τις “ενοχλητικές” κοινωνικές επιστήμες, ως τάχα άντρα γενικευμένης ανομίας και παραβατικότητας που χρήζουν σκληρής πειθάρχησης και αστυνόμευσης.

Η καθημερινή μας ενασχόληση με τη διδασκαλία και την έρευνα και το υψηλό επίπεδο σπουδών είναι η απάντησή μας. Συνάμα όμως στοχοποιούνται προσωπικά, πολιτικά και επαγγελματικά, με χαρακτηριστική ιδιαίτερη χυδαιότητα, συνάδελφοι όπως η Καθηγήτρια Σοφία Βιδάλη του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από τους οποίους ζητούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, “πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων” για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/17/60049d4d825e633f307e9f02.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter