Καθυστερημένη επικοινωνία Μητσοτάκη με Αμπάς και… αγωνία για τη Γάζα

Καθυστερημένη επικοινωνία Μητσοτάκη με Αμπάς και… αγωνία για τη Γάζα

Επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην «διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών», προτάσσοντας μάλιστα την πολιτική λύση, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε άλλο μήκος κύματος από τη μονότονη επανάληψη της «στήριξης στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτα στις δηλώσεις του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και έπειτα στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Κατά τις ανακοινώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η θέση της Ελλάδας είναι ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό», καθώς και πως ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό» αναφέρεται ακόμα.

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε -επιτέλους- στη διαχρονική, εθνική θέση, «στη λύση δύο κρατών και υπογράμμισε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Με το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κυρ. Μητσοτάκης στάθηκε σε τέσσερα κεντρικά σημεία των ελληνικών θέσεων, προτάσσοντας για μία ακόμα φορά ως πρώτο «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα», με την σημείωση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Δεύτερο έθεσε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας ανθρωπιστικού διαδρόμους, έως και «ανθρωπιστική παύση, ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν, επαναλαμβάνοντας πως «η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

Τρίτο σημείο έθεσε την ανάγκη να εξασφαλιστεί πως δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση, «έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή, καταλήγοντας στην εθνική θέση της λύσης των δύο κρατών.

«Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Θα έχω μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Abbas και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε συγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter