Κάτια & Χρήστος Κουτσαφτής: Στήριξη όλων των επαγγελματιών του βιβλίου

Κάτια & Χρήστος Κουτσαφτής: Στήριξη όλων των επαγγελματιών του βιβλίου

Οι επικεφαλής των Εκδόσεων Αίολος γράφουν σχετικά με το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των εκδόσεων μετά το lockdown

Κατά την περίοδο του γενικού κλεισίµατος λόγω της πανδηµίας το βιβλίο λειτούργησε ως παράθυρο επικοινωνίας και παρηγοριάς. Αυτό ήταν αναµενόµενο λίγο πολύ και πράγµατι η κίνηση στο βιβλίο δεν νέκρωσε εντελώς. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το ηλεκτρονικό εµπόριο κι έτσι όσοι εκδοτικοί και βιβλιοπωλεία το είχαµε εντάξει στη λειτουργία µας είδαµε άνοδο στις πωλήσεις µε αυτό τον τρόπο. Οµως η συνολική πτώση του τζίρου υπήρξε και είναι δυσβάσταχτη. Για τον Αίολο ανήλθε στο 40-50%. Η αβεβαιότητα µας υποχρέωσε να αναστείλουµε την παραγωγή µας. Οι εκτυπώσεις αναβλήθηκαν και µετατέθηκε η ανάθεση νέων µεταφράσεων. Πλέον ολοκληρώνουµε όσα βιβλία είχαν δουλευτεί για να είναι έτοιµα ενόψει της θερινής περιόδου.

Παρά τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού εµπορίου, καθοριστικός παραµένει ο ρόλος των βιβλιοπωλείων και δη των ανεξάρτητων, τα οποία προσφέρουν αυτό που λείπει και από τις λειτουργικότερες ιστοσελίδες: την προσωπική επαφή και τη σχέση εµπιστοσύνης αναγνώστη – βιβλιοπώλη. Τα βιβλιοπωλεία βέβαια είναι µόνο ένας κρίκος της εκδοτικής αλυσίδας, γι’ αυτό επιτακτική ανάγκη είναι να στηριχτούν από την πολιτεία όλοι οι επαγγελµατίες του βιβλίου, κάτι που δεν µπορεί να επιτευχθεί µε γενικολογίες και αοριστίες ούτε µε προσωρινά οικονοµικά βοηθήµατα, αλλά µόνο µε µια συγκροτηµένη πολιτική για το βιβλίο.

Εστιάζουµε σε δύο σηµεία µιας τέτοιας πολιτικής:

• Ρύθµιση του ΦΠΑ σε όλα τα στάδια της παραγωγής του βιβλίου από το 24% στο 6%, ένα µέτρο µε µειωµένο δηµοσιονοµικό αντίκτυπο για το κράτος αλλά σηµαντικότατο για την επαναφορά του κλάδου σε κανονικούς ρυθµούς.

• ∆ηµιουργία νέων αναγνωστών. Η φιλαναγνωσία θα πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής πολιτικής. Οι βιβλιοθήκες να ανανεωθούν µε κρατική αρωγή και να µη βασίζονται σε αποσπασµατικές ιδιωτικές δωρεές.

Οσο κι αν το επόµενο διάστηµα ο κλάδος µας θα χρειαστεί να επιδείξει προνοητικότητα και προσαρµοστικότητα, χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία το µέλλον του βιβλίου προβλέπεται δυσοίωνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter