Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης: «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στις φρεγάτες» (Video)

Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης: «Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στις φρεγάτες» (Video)

Με λογοπαίγνια ειρωνείας και τετριμμένες μεγαλαυχίες ο πρωθυπουργός αποπειράθηκε να στηλιτεύσει την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι «από το όχι στις γραβάτες πήγατε στις φρεγάτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να λείψει το όνομα κανενός βουλευτή από την επικείμενη ψηφοφορία, καθώς «η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας». Θύμισε το casus belli της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη».

Σημείωσε δε ότι η αμυντική – εταιρική συμφωνία με τη Γαλλία έχει «ευρωατλαντικό χαρακτήρα» και αποσαφήνισε ότι η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα είναι πενταετής. Επιπλέον, περιέγραψε το πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη Γαλλία, κρίνοντας ότι το προπολεμικό δίλημμα «ψωμί ή κανόνια» δεν ισχύει πια. «Η χώρα μας χρειάζεται, μπορεί και θα έχει και τα δύο» αντέτεινε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί πολυδάπανης συμφωνίας που ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Οι μισές απαντήσεις για τα άρθρα 2 και 18

Όσον αφορά τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το έλλειμμα της συμφωνίας σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων προσθήκες στη συμφωνία.

Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται πως η Γαλλία θα συνδράμει σε περίπτωση σύρραξης στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή στο «έδαφος στη θάλασσα και στον αέρα». Τρίτον, επικαλέστηκε ότι η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τα οποία καλύπτουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ως προς την κριτική στο άρθρο 18, απάντησε πως δεν γίνεται η Ελλάδα να ζητά αμυντική συνδρομή από τη Γαλλία και να μην προσφέρει αντίστοιχη βοήθεια όταν ο εταίρος τη χρειάζεται. «Στο Σαχέλ σήμερα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της επιχείρησης ¨Τακούμα¨ οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Καμιά δεν έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν ήσασταν κ. Τσίπρα στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν μετ΄επιτάσεως γινόταν αναφορά στη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής;» διερωτήθηκε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter