Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ

Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ

«Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ».

«Είναι αντεστραμμένη η πραγματικότητα», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις περιπτώσεις ασφαλισμένων, για τους οποίους προκύπτουν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.

«Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ», επισήμανε ο πρώην υπουργός και διευκρίνισε: «Ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία. Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Ότι όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Εμείς τα θετικά μέτρα θα τα ψηφίσουμε, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2009, να παραδώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% και των 24 δισεκατομμυρίων, γιατί αυτό καταλήγει πάλι ο ελληνικός λαός να το πληρώσει. Είπαμε από την αρχή ότι θα ασκήσουμε δομική και προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που διαφωνούμε θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο , προφανώς όμως όταν υπάρχουν μέτρα θετικά καθ’ αυτά θα τα ψηφίζουμε, γιατί αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα. Τις δημοσιονομικές συνέπειές τους θα τις δούμε στο μέλλον. Φοβόμαστε και μιλάμε για κρυφή ατζέντα της ΝΔ, γιατί έχουμε τη δικαιολογημένη ανησυχία ότι εφόσον προκύψει άνοιγμα στα δημόσια οικονομικά -ακριβώς λόγω της ιδεολογίας που έχει η ΝΔ και που δεν έχει ως προτεραιότητα όπως εμείς την προστασία των αδυνάμων- φοβόμαστε ότι τα πρώτα θύματα θα είναι εκείνα τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης των πιο αδύναμων συμπολιτών που είχαμε πάρει εμείς».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «πρέπει να γίνει ένα μαζικότερο κόμμα, να πάψει να είναι ένα κόμμα του 4% και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε το 32% του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει πραγματική αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα, δηλαδή στην ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα της Αριστεράς και ταυτόχρονα να εκφράσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης […] Δεν επιδιώκουμε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν παρόμοια στροφή του κόμματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter