Κατρούγκαλος: Eγρήγορση αλλά όχι φόβος απέναντι στην Τουρκία (Video)

Κατρούγκαλος: Eγρήγορση αλλά όχι φόβος απέναντι στην Τουρκία (Video)

«Κάθε τι που κάνει η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο καταγγέλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ ως παράνομη και προκλητική ενέργεια»

Η πάγια τακτική της Τουρκίας δεν μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Ίμια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση, αλλά όχι φόβος απέναντι σε έναν γείτονα με επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική, την οποία καταδικάζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

«Και η άλλη πλευρά ξέρει ότι δεν υπάρχει νικηφόρος πόλεμος στο Αιγαίο, δεν επιδιώκει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο σε μία στιγμή που η οικονομία της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης σε ό,τι αφορά την Κύπρο.Η διαρκής στρατηγική της Τουρκίας που προσδιορίζει την τακτική της είναι να προσπαθεί να γκριζάρει από πλευράς διεθνούς δικαίου εκείνες τις περιοχές που ξέρουμε (σ.σ. Ελλάδα και Κύπρος) ότι από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας έχουμε δικαιώματα» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Γιατί αυτή η πάγια τακτική της Τουρκίας τώρα δεν έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε νέα Ίμια; Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση κλιμάκωσης όσον αφορά σε θερμό επεισόδιο. Δεύτερος λόγος, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο απομονωμένη διεθνώς η Τουρκία και τόσο ενισχυμένο το δικό μας διεθνές διπλωματικό κύρος» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο σε λόγια. «Κάθε τι που κάνει η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο καταγγέλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΣ ως παράνομη και προκλητική ενέργεια. Αυτό αποκλείει να γκριζάρει αυτές τις επιλογές. Όταν αποδοκιμάζεται αυτή η τακτική σου, είναι προφανές ότι δε δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα, αντίθετα εντείνεις την απομόνωσή σου».

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «χρειάζεται εγρήγορση, πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε έναν μεγάλο γείτονα που έχει αναθεωρητική πολιτική και πολλές φορές είναι απρόβλεπτος. Δεν πρέπει όμως να έχουμε φόβο».

Παράλληλα επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου πάντα ήταν και παραμένουν σε άριστο επίπεδο. «Έχουμε εξασφαλίσει στο πλαίσιο της ΕΕ ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κύπρου» σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter