Κατρούγκαλος για λίστες Πέτσα: «Το Documento  τιμωρήθηκε γιατί είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση»

Κατρούγκαλος για λίστες Πέτσα: «Το Documento  τιμωρήθηκε γιατί είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση»

Εκτενή αναφορά στην εξαίρεση του Documento από τις καμπάνιες για την πανδημία έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως η εφημερίδα «τιμωρήθηκε γιατί είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση», γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις δημόσιες επικρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Εξηγώντας τον ανισότιμο τρόπο διανομής των κονδυλίων ανάμεσα στα συμπολιτευόμενα και τα αντιπολιτευόμενα Μέσα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην «εξήγηση» που αποπειράθηκε να δώσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για τον αποκλεισμό του Documento.

«Τη μοναδική φορά που προσπάθησε να εξηγήσει γιατί δεν δόθηκαν χρήματα στο Documento επί της ουσίας συνομολόγησε αυτά που λέω: για λόγους γραμμής της εφημερίδας. Επειδή δεν συμφωνούσε με την κυβέρνηση δε χρηματοδοτήθηκε. Τι είπε επί λέξει; «Μπορεί να συμμετέχει σε μία καμπάνια που έχει βασικό της σύνθημα το μένουμε σπίτι μία εφημερίδα που έχει βασικό της σύνθημα το μένουμε ταπί». Η εφημερίδα λοιπόν τιμωρήθηκε γιατί είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση» διαπίστωσε και εξήγησε:

«Γι΄ αυτό το λόγο δεν έχουμε μόνο καταγγελία από την Άνωση Συντακτών της σχετικής πρακτικής -εκτέθηκε η χώρα από τις ενέργειές σας δυστυχώς- αλλά και πολλές καταγγελίες από τα αρμόδια όργανα των δημοσιογραφικών διεθνών ενώσεων, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε». Πρόσθεσε δε ότι οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» που έχουν την ευθύνη για τον κατάλογο της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς, όχι απλώς υποβάθμισαν τη χώρα κατά 5 θέσεις, αλλά επεξήγησαν γιατί επήλθε η συγκεκριμένη υποβάθμιση με τα εξής λόγια: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του τύπου. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επιχείρησε άμεσα ή έμμεσα να ελέγξει στενά τη ροή των πληροφοριών στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

«Δεν είναι λίστα Πέτσα, αλλά λίστα Μητσοτάκη»

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως δεν πρόκειται «για λίστα Πέτσα αλλά για λίστα Μητσοτάκη». Χαρακτήρισε τις καμπάνιες «πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου» με διπλό σκοπό. «Πρώτον, την οικοδόμηση ενός προφίλ για τον πρωθυπουργό με εκφράσεις των οποίων η φαιδρότητα δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία. Από τα καλοπληρωμένα και χειραγωγούμενα μέσα έχει ονομαστεί ο ΠΘ, Τσιτάχ, Αστερισμός, Τσώρτσιλ, Κέννεντυ, Μωυσής. Η δεύτερη σκοπιμότητα είναι προφανώς fake news που παράγονται σε αφθονία με την κυβέρνηση να μην ελέγχονται και να περνούν ως αλήθειες. Το τελευταίο από τον τομέα μου της εξωτερικής πολιτικής ήταν το χτεσινό του κυβερνητικού εκπροσώπου επ’ ευκαιρία της συμμετοχής Μητσοτάκη σε διάσκεψη για τη Λιβύη, ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο. Ενώ το 2018 ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχη σύσκεψη στο Παλέρμο» είπε.

«Δε στρεφόμαστε κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων»

Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε στρέφεται κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων γενικότερα. «Θέλουμε όμως να εφαρμόζεται ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία αυτορύθμισης που προβλέπει ο νόμος του 2007 -μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι εταιρείες υποτίθεται ότι διενεργεί τον έλεγχο- έμεινε κενό γράμμα». Δεν έχουμε ουδεμία περίπτωση ενεργοποίησης αυτής της ρύθμισης» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές:

«Γι΄ αυτό ζητήσαμε από την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας να εξεταστεί μία περίπτωση δημοσκόπησης (της OpinionPoll) η οποία αντέφασκε έντονα με πρόσφατη αντίθετη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου. Είχαμε δε και αμφιβολίες για τον αν έγινε αυτή η δημοσκόπηση. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με το κατά πόσον η εταιρεία αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τις νομιμες διαδικασίες αλλά και τις τεχνικές που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και το ΚΙΝ. ΑΛΛ έχει διατυπώσει παρόμοιες αμφιβολίες. Υπήρξε δε μία ανοίκεια επίθεση του εκπροσώπου της εταιρείας OpinionPoll λίγες μέρες πριν από το θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που χαρακτήριζε την κριτική της ως αναληθή, ασυνάρτητη που είναι φοβερό ότι προσπαθεί να λογοκρίνει, να δυσφημήσει και να εξοντώσει μία εταιρεία κύριοι της ΝΔ».

Τούτων δοθέντων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε πως πρέπει η Βουλή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται αυτές οι δημοσκοπήσεις, εάν δείχνουν πρόθεση χειραγώγησης γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας. «Δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται. Ο αριθμός των δημοσκοπήσεων ανά εβδομάδα που γίνεται στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη του κόσμου» παρατήρησε και κατέληξε κρίνοντας πως ο φόβος της πλειοψηφίας δείχνει ακριβώς την απροθυμία και δυσανεξία της να γίνει πραγματικός έλεγχος, να χυθεί φως στο πώς επιχειρεί η εξουσία να αδρανοποιήσει και να ευνουχίσει μια άλλη εξουσία, την Τέταρτη Εξουσία. «Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για τον τόπο στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας. Είστε επικίνδυνοι και στα θέματα της Δημοκρατίας. Νομίζω πως ήρθε η ώρα πια να φύγετε» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter