Κατρούγκαλος για σκοπιανό: Εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές στη ΝΔ αρνούνται σύνθετη ονομασία

Κατρούγκαλος για σκοπιανό: Εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές στη ΝΔ αρνούνται σύνθετη ονομασία

Τις δύο θέσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση για το Μακεδονικό επισήμανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, περί μυστικής διπλωματίας. Ο αν. υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μία υπεύθυνη και μία ακροδεξιά – εθνικιστική στάση από τη ΝΔ.

Δριμεία κριτική άσκησε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Κατρούγκαλος, καταδεικνύοντας την αντικρουόμενη και ανακόλουθη ρητορική της ΝΔ αναφορικά με το ονοματολογικό. Συγκεκριμένα, η στάση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, χαρακτηρίστηκε από τον αν. υπουργό ως «στάση υπευθυνότητας», καθώς ο κ. Κουμουτσάκος μιλά ανοιχτά υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας. Ωστόσο, κατά τον κ Κατρούγκαλο, από τη ΝΔ εκφράζονται και «ακροδεξιές και εθνικιστικές» απόψεις κυρίως από εκείνους που τάσσονται κατά της θέσης που εκφράστηκε τόσο από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όσο και από τον Κώστα Καραμανλή. Γι’ αυτό και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αποσαφηνίσει την τελική της θέση.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της ΝΔ πως στην τρέχουσα συγκυρία η κατάσταση είναι ευνοϊκότερη για την επίλυση του Μακεδονικού και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε πως «η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2008 γιατί το τέλμα δεν βοηθά την προώθηση των εθνικών θέσεων», τονίζοντας πως σήμερα έχουν αναγνωρίσει περισσότερες χώρες την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Επίσης, επέκρινε το γεγονός πως η ακραία τάση της ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια «να ψιμυθιαστεί μια στροφή εγκατάλειψης της θέσης για τη σύνθετη ονομασία με την επίκληση ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2008».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας ότι σέβεται τις ευαισθησίες του κόσμου που διαδήλωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ενώ στηλίτευσε την προσπάθεια κάποιων να δοθεί στο συλλαλητήριο άλλη κατεύθυνση από την εθνική γραμμή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter