Κατρούγκαλος: Κάθε ώρα η Τουρκία χάνει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο

Κατρούγκαλος: Κάθε ώρα η Τουρκία χάνει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο

“Κάθε ώρα παραπάνω που μένουν τα πλοία στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία χάνει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ «Αθήνα 984».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γκριζάρει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου τις περιοχές αυτές, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αποκλείει τον εαυτό της από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δε σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και προχωρά σε παράνομες ενέργειες που καταδικάζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας”

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ομόφωνης απόφασης της ΕΕ περί λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια σημαντική ελληνική και κυπριακή διπλωματική επιτυχία, όπως είπε, που ήταν καρπός συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας των δύο χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά απέκρουσε την κριτική περί εξωτερικής πολιτικής κατευνασμού, την χαρακτήρισε “αντιφατική” και τόνισε ότι “εμείς δεν ακολουθήσαμε τη ρητορική της Τουρκίας, και ποτέ δεν ασκήσαμε εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής”. Εστιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας μας με τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας είπε ότι “αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο του κατευνασμού, δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική με δόντια”.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων στο Καστελόριζο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε αφενός την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού μας και αφετέρου στα μηνύματα που εστάλησαν, όπως είπε, όχι μόνο διμερώς, αλλά με πολλούς διπλωματικούς διαύλους, γεγονός που καθιστά κατά την άποψή του ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως “εντελώς απίθανο”.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τη στάση της ΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων διευκρινίζοντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να κριθεί ξεχωριστά για την πρόοδο που επιτυγχάνει. Ειδικότερα για τη Β. Μακεδονία και τα βήματα που έχει κάνει χαρακτήρισε την ΕΕ όχι και τόσο γενναιόδωρη, ούτε τόσο αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της όσο θα έπρεπε, μολονότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ως προς τα δικά μας, τα διμερή, αποσαφήνισε πως το γεγονός “για πρώτη φορά η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ό,τι καλύτερο για μας, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε μελλοντική παραβίαση, απόκλιση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών η γειτονική χώρα, θα ελέγχεται και θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή της προοπτική”.

«Η εθνική πολιτική θα πρέπει να είναι θέμα εθνικής συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, στην εκπομπή Αντιλογίες στο CNN Greece, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς πρέπει πάντοτε, όπως είπε, να προετοιμαζόμαστε ακόμα και για ενδεχόμενα που δεν είναι πιθανά.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία και τον νόμο που φέρει το όνομά του ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της επέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να «μπορεί αυτό να πληρώνει τις συντάξεις, καθώς όταν το παραλάβαμε είχε ένα άνοιγμα ενός δις», εξηγώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα νέο ασφαλιστικό, με νέους κανόνες, το οποίο χωρίς οριζόντιες περικοπές βοήθησε τους πιο αδύναμους.

Χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση -παρά τις χαμηλές συντάξεις που «ήταν αυτές που μπορούσε να αντέξει η οικονομία- η οποία έγινε με έναν τρόπο δίκαιο, υπό την έννοια πως εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλους.

Τέλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra news, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε αναφορικά με την Τουρκία ότι εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε πάντα σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι θέλουμε να εκτονώνεται η ένταση, λόγος για τον οποίο έχουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ώστε να μην επιτρέψουμε η συσσώρευση της έντασης να δημιουργήσει ατύχημα.

Χαρακτήρισε ως ιστορικό γεγονός τις υπό συζήτηση κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ενώ ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι η λύση για το Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου του Κραν Μοντανά.

Ερωτηθείς σχετικά με το ασφαλιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, τόνισε ότι η δημόσια ασφάλιση πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών και σημείωσε ότι όσα υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι πραγματικά, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές της ΝΔ ως νεοφιλελεύθερες και επιζήμιες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter