Κατρούγκαλος: O Μητσοτάκης δέσμιος της εθνικιστικής ατζέντας του Σαμαρά

Κατρούγκαλος: O Μητσοτάκης δέσμιος της εθνικιστικής ατζέντας του Σαμαρά

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί υπάρχει η χρονική καθυστέρηση στην προώθηση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, «εάν δεν υφίσταται μια πραγματική πολιτική ομηρία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, απέναντι στη δήλωση και την καθόλου κρυμμένη απειλή του πρώην πρωθυπουργού. Η πολιτική σας είναι δέσμια της εθνικιστικής σας πτέρυγας».

Στην πρωτολογία του ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε τα εξής:

«Κύριε υπουργέ είναι προφανές ότι στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών είσαστε αιχμάλωτοι της αρχικής δημαγωγικής πολεμικής που είχατε ασκήσει στη συμφωνία. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε στους ψηφοφόρους σας, οι οποίοι άκουγαν ότι πρόκειται για συμφωνία μειοδοσίας, πως τώρα «την τιμάτε και την τηρείτε». Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν την τηρείτε ως προς προβλέψεις της Συμφωνίας που έχουν τεθεί για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα:

Ως προς το πρώτο ερώτημά μου: Πότε πρόκειται να έρθει στη βουλή προς κύρωση η σειρά των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία; Μία από αυτές, η οποία αφορά τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, παράγει αποτελέσματα υπέρ του εθνικού συμφέροντος πολύ πέραν των διμερών σχέσεων με αυτή: σπάμε τις προσπάθειες περικύκλωσης που γίνονται από τον ανατολικό γείτονα στα βόρεια των συνόρων μας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα είναι υπονομευτική μείζονος εθνικού συμφέροντος.

Ως προς το δεύτερο: Σημαντική καθυστέρηση όμως υπάρχει και ως προς τις προβλέψεις της συμφωνίας για την απόσυρση των αλυτρωτικών βιβλίων και την προστασία των εμπορικών μας προϊόντων. Θέλω να μου πείτε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.5 της Συμφωνίας θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουμε δύο ετήσιες εκθέσεις από την Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία. Επίσης θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί τα βιβλία αλυτρωτικού περιεχομένου. Είχαμε ανταλλάξει ρηματικές ανακοινώσεις με τη Β. Μακεδονία τον Ιούνιο του 2019 και υπήρχε δέσμευση από την πλευρά τους ότι αυτό θα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2019.

Τέλος ζητάμε ενημέρωση για το τι γίνεται σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, ως προς την πρόβλεψη της Συμφωνίας να δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών. Αυτό επίσης έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2019, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ορίζοντα 3 ετών. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο 2021 να ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής αυτής.

Κατά τη δευτερολογία του ο Γιώργος Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον Κώστα Φραγκογιάννη, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Είναι προφανές ότι η κριτική την οποία προσωπικά ασκήσατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τα εθνικά συμφέροντα, θα μπορούσε να αποδοθεί από έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία. Είναι επίσης πασιφανές ότι αντιφάσκει με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, με τη σαφή δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τη χρονική καθυστέρηση ως προς την κύρωση των μνημονίων από την πολιτική ομηρεία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη απέναντι στις δηλώσεις και την καθόλου κρυμμένη σχετική απειλή του πρώην πρωθυπουργού.

Το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί την ιστορική αλήθεια και δεν αποτελεί «ιστορικό σφάλμα» όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την περίοδο της Μακεδονομαχίας του, προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δένδια που όταν υποδέχτηκε τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας. Δήλωσε ότι μόνο χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών δε μπορεί αυτός να ισχυρίζεται ότι οι πρόγονοί του πολέμησαν μαζί με τον Μ. Αλέξανδρο στις μάχες της Ισσού, του Γρανικού και των Γαυγαμήλων.

Όμως δε μου απαντήσατε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις γιατί η πολιτική σας είναι δέσμια ανάμεσα στην κοινή λογική, την οποία εκφράζει το ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής, στις απειλές της εθνικιστικής σας πτέρυγας και το δισταγμό του Πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντα του ως προς την εξωτερική πολιτική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter