Κατρούγκαλος: Παταγώδης αποτυχία Μητσοτάκη – Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ

Κατρούγκαλος: Παταγώδης αποτυχία Μητσοτάκη – Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ

Για παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής που επιστρέφει χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμία κύρωση κατά της Τουρκίας κάνει λόγο σε δηλώσεις του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

«Η παταγώδης αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει οποιαδήποτε κύρωση για την παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά σημαντική διπλωματική ήττα. Η απόφαση του Συμβουλίου δεν αποτελεί “ένα μικρό βήμα μπροστά”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά πολλά βήματα πίσω. Δείχνει δε τον ρηχό και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα ο πρωθυπουργός», σχολιάσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, η απόφαση όχι μόνον δεν επέβαλε “κυρώσεις που θα δαγκώνουν”, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά καμία απολύτως κύρωση. Όχι απλώς έδωσε μήνυμα ανοχής σε τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες μέχρι τον Μάρτιο (και βλέπουμε..), αλλά και σε επίπεδο φραστικό υστερεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις. Ιδίως αυτή του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2019, του τελευταίου στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί η ΕΕ “καταδίκασε έντονα (strongly condemned) τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο”. Δηλαδή, αφενός περιέλαβε ρητά το Αιγαίο στην καταδίκη και αφετέρου δεν περιορίσθηκε, όπως στη χθεσινή απόφαση, να χαρακτηρίσει απλώς προκλητική αλλά ευθέως παράνομη την τουρκική επιθετικότητα. .

Ο κ. Μητσοτάκης φέρει την προσωπική ευθύνη για τη σημαντική αυτή ήττα και το κενό στρατηγικής που κατέληξε σε αυτή. Ο ίδιος είχε εμφανίσει την προηγούμενη αποτυχία του στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου ως δήθεν θρίαμβο, με τον ισχυρισμό ότι αν συνεχιζόταν η επιθετικότητα της Τουρκίας ήταν δεδομένες οι κυρώσεις τον Δεκέμβριο, κυρώσεις μάλιστα που “θα δαγκώνουν”, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και όμως, το διάστημα αυτό είχαμε την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα πραγματοποιώντας έρευνες για σχεδόν τέσσερις μήνες, συχνά κάτω από τα 12 μίλια και με NAVTEX που απειλούσαν και για κάτω και από τα 6. Και το θέμα δεν είναι μόνον η μη ανάσχεση της επιθετικότητας, αν και η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα ανοχής στην Τουρκία, η οποία μπορεί να εντείνει τις παραβιάσεις της μέχρι τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2021, οπότε και πάλι δεν θα συζητηθούν καν “κυρώσεις ή μέτρα” αλλά “εργαλεία και επιλογές”.

Η ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κινδυνεύει να έχει στρατηγικές συνέπειες, γιατί επιτρέπει στην Τουρκία να καλύψει το κενό στρατηγικής, επιβάλλοντας στις ΗΠΑ και την ΕΕ τις γεωστρατηγικές της απαιτήσεις, ως ηγεμονική, περιφερειακή δύναμη, από τον Καύκασο και την Εγγύς και Μέση Ανατολή έως τη Λιβύη.

Η έλλειψη στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά τη χώρα και πρέπει άμεσα να καλυφθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία, ως πατριωτική δύναμη, θα συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής γραμμής. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν η άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και η ουσιαστική αυτοκριτική του πρωθυπουργού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter