Κατρούγκαλος: Πλέον όλοι βλέπουν τα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας στην οικονομία

Κατρούγκαλος: Πλέον όλοι βλέπουν τα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας στην οικονομία

Τα απτά αποτελέσματα που έδωσε η κυβερνητική προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η οικονομία είναι μία πραγματικότητα που βλέπουν όλοι πια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι και το ΔΝΤ δεν επέμεινε στις παράλογες απαιτήσεις για νέους ελέγχους στις τράπεζες, πέρα από όσα ζητάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, με αφορμή και την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές -την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς- να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Μολονότι προσπαθούμε -και στον βαθμό που τα χέρια μας είναι ελεύθερα, το πετυχαίνουμε- να προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα, παρόλα αυτά αποδίδουμε σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία κι αυτό το βλέπουν όλοι πια», σημείωσε.

Εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Γερμανία ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι στα θέματα της οικονομίας «υπάρχει μία σταθερή πολιτική της Γερμανίας ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αυτή καθορίζεται από την καγκελάριο». Παρατήρησε, δε, ότι «είχαμε και στο παρελθόν την επιμονή του κ. Σόιμπλε για Grexit, την είχαμε δει με τον πιο δραματικό τρόπο να κλιμακώνεται τον Ιούλιο του 2015 και παρόλα αυτά οι φωνές αυτές δεν επικράτησαν».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην επένδυση στο Ελληνικό ο αν. υπουργός εκτίμησε πως «όλες οι εκκρεμότητες θα λυθούν μέσα στην εβδομάδα». Σημείωσε, ωστόσο, πως «αυτό που φαίνεται από τις εκκρεμότητες, που είμαστε αναγκασμένοι να εξετάζουμε τώρα, είναι ότι δεν είχε γίνει η ανάλογη σωστή προετοιμασία πριν από την ανάθεση στον ανάδοχο, πριν από την αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού, γιατί όλα αυτά τα ζητήματα της χωροθέτησης κ.λπ. έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί σε πολύ προγενέστερες φάσεις, όταν εμείς προφανώς δεν ήμασταν ακόμη στην κυβέρνηση, όμως, παρότι αντιμετωπίζουμε αυτές τις ελλείψεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε».

Με αφορμή και τις πρόσφατες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος καταλόγισε στη αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αυτοεγκλωβίστηκε σε ένα αφήγημα της περίφημης αριστερής παρένθεσης και […] αντί να συζητούμε για τα σοβαρά στο Κοινοβούλιο μας, για το πώς θα κάνουμε ακόμη πιο δυναμική της ανάπτυξή μας, λόγω της τακτικής της ΝΔ αναλωνόμαστε σε συγκρούσεις και αψιμαχίες, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικά αντικείμενο».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ισπανία ο αν. υπουργός υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες τα θέματα λύνονται με δημοκρατία, πράγμα που σημαίνει με διάλογο και είναι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα». «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που προβλέπει ότι θα πρέπει όλα τα θέματα των δημοκρατιών της ΕΕ, να αντιμετωπίζονται με δημοκρατία. Από εκεί και πέρα είναι διαφορετικά τα εθνικά συνταγματικά πλαίσια -διαφορετικό ήταν στην Σκωτία, διαφορετικό στην Ισπανία- και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να έχουμε ομοιόμορφες λύσεις, πέρα από τη γενική, ότι μόνο με περισσότερη δημοκρατία αντιμετωπίζονται τα θέματα των δημοκρατιών», εξήγησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter