Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ πάντα δυσκόλευε την αξιολόγηση – Δεν θα αποκλίνει τώρα από τη στάση του

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ πάντα δυσκόλευε την αξιολόγηση – Δεν θα αποκλίνει τώρα από τη στάση του

Το ουσιώδες χαρακτηριστικό της τρίτης αξιολόγησης είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δεν μπορεί να συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση και έχει δώσει κι από τώρα δείγματα ότι δε θα αποκλίνει από αυτή την πορεία». «Χαρακτηριστικά στο παράδειγμα τραπεζών εξακολουθεί να επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν νέοι έλεγχοι, ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι και ο κατεξοχήν θεσμικά αρμόδιος -η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- λένε τα αντίθετα, ότι οι τράπεζές μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καθώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, επέστρεψαν για πρώτη φορά σε κερδοφορία» εξήγησε.

«Το ΔΝΤ ήταν πάντοτε ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, επέμενε σε ακραίες θέσεις, ειδικά στο θέμα των εργασιακών, που έβλαψαν την ελληνική κοινωνία. Ως προς δε τη θετική συμβολή που είχε με την πίεση που ασκεί στους Ευρωπαίους για το ζήτημα του χρέους νομίζω ότι πια και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι το χρέος αυτό πρέπει να ρυθμιστεί» είπε ο αν. υπουργός, διευκρινίζοντας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δε θέτει ζήτημα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, ακριβώς επειδή υπάρχουν σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, που το θεωρούν αναγκαίο για το πρόγραμμα». Επισήμανε, ωστόσο, πως διαμορφώνεται «ένα συμπαγές ευρωπαϊκό μέτωπο, που έχει στείλει σαφείς προειδοποιήσεις προς το ΔΝΤ να μη βάλει στο τραπέζι νέα πράγματα που δεν είναι στα συμφωνηθέντα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «η αντιπολίτευση της ΝΔ είχε πάντα αυτόν τον μηδενιστικό χαρακτήρα και κυρίως την επένδυση στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και όσο δεν βγαίνει αυτό το σενάριο, η αυτοπαγίδευσή της σε μία πρόβλεψη, η οποία προφανώς έχει ματαιωθεί από τις εξελίξεις, την οδηγεί στο να κάνει αδιέξοδη αντιπολίτευση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter