Κατσέλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοσυντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές

Κατσέλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοσυντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές

 «Οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέρον να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εν όψει της νέας ευρω-κοινοβουλευτικής περιόδου 2019-2024, αν πραγματικά επιθυμούν να αλλάξει πλεύση η Ευρώπη.»

Αυτό τονίζει η Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της αυριανής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), όπου θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα, με τίτλο: «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Η συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα σημειώνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ζοφερή πραγματικότητα «εφόσον οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ξεπεράσουν παραδοσιακούς κομματικούς ανταγωνισμούς και τις αψιμαχίες, συσπειρωθούν γύρω από ένα αξιόπιστο αλλά ριζοσπαστικό πρόγραμμα και προωθήσουν μέτρα και πολιτικές όπως αυτές που προτείνονται στην Έκθεση». Με κεντρικό μήνυμα ότι «μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», η κυρία Κατσέλη σημειώνει ότι ενόψει και των ευρωεκλογών η Έκθεση φιλοδοξεί «να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης». Όπως επισημαίνει, η Έκθεση προωθεί 100 συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα πολιτικής ενταγμένα σε μια ρεαλιστική αλλά φιλόδοξη στρατηγική για μια βιώσιμη Ευρώπη.

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λούκα Κατσέλη υπογραμμίζει ότι οι τεράστιες προκλήσεις «υπερβαίνουν εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και σκοπιμότητες». «Λυπάμαι που μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε αντικείμενο διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», σχολιάζει στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε και η αναγγελία της εκδήλωσης.

Στο ερώτημα του Πρακτορείου, αν, ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, υπάρχουν περιθώρια στην Ελλάδα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου μεταξύ Σοσιαλιστών, ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολόγων, η κ. Κατσέλη σημειώνει την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και στη χώρα μας στις διεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοσυντηρητικές, νεοφιλελεύθερες ή και ακροδεξιές πολιτικές. «Η κοινωνία, αν όχι τα κόμματα, είναι έτοιμη για τέτοιες συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις», τονίζει, για να υπογραμμίσει: «Οι κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης θα βρουν γρήγορα ή αργά πολιτική έκφραση μέσα από νέα προοδευτικά σχήματα αν όχι πριν, αμέσως μετά τις εκλογές».

Η πρώην υπουργός μιλά, τέλος, και για τις ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη για τη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζει ότι η πρόκληση για τους δημοκράτες σοσιαλιστές είναι μεταξύ άλλων «να προτείνουν λύσεις με προοδευτικό πρόσημο», προσθέτοντας ότι αυτός ο δρόμος «δεν θα είναι ‘αναίμακτος’».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter