Κάτσης σε Πιερρακάκη για τη fake νομοθέτηση: Παραλίγο να πανηγυρίσετε γκολ σε replay

Κάτσης σε Πιερρακάκη για τη fake νομοθέτηση: Παραλίγο να πανηγυρίσετε γκολ σε replay

Την απόσυρση της νομοθετικής μπαγαποντιάς του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε δηκτικά από το βήμα της Βουλής ο Μάριος Κάτσης. Στηλίτευσε τη σύγκρουση συμφερόντων και το κενό ελέγχου που προκύπτει από τον τρόπο που θεσπίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης την είσοδο της χώρας στην εποχή του 5G, ενώ αναφέρθηκε και στις πανάκριβες χρεώσεις mobile data.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε την τοποθέτησή του από το βήμα της Ολομέλειας με αναφορά την αποτυχημένη απόπειρα fake νομοθέτησης του «κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης», όπως ήταν ο τίτλος του σχεδίου νόμου. Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυρ. Πιερρακάκης αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, αφού -κατά τον κ. Κάτση- το νομοθέτημα δεν αποτελούσε κωδικοποίηση, αλλά συρραφή προηγούμενων νομοθετημάτων. «Παραλίγο να πανηγυρίσετε γκολ σε replay», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο, χαιρετίζοντας παράλληλα την επαναφορά του υπουργού στη νομοθετική τάξη.

«Δίνετε λευκή επιταγή»

Περνώντας στη σύσταση θυγατρικής του -άλλοτε κατάπτυστου για τη ΝΔ- Υπερταμείου με σκοπό την συμμετοχή με αμοιβαία κεφάλαια για επενδύσεις εφαρμογών 5G, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε στη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει λόγω των κοινών μελών στο Δ.Σ. της θυγατρικής και της επενδυτικής επιτροπής.

«Το Δ.Σ. της εταιρείας αυτής αποτελείται από 7 μέλη εκ των οποίων τα 4 είναι και μέλη της επενδυτικής επιτροπής που εισηγείται και τα κριτήρια των επενδύσεων αλλά θα παίρνει και την απόφαση για την ροή των κεφαλαίων καθώς θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.» επισήμανε και συμπέρανε πως «δίνετε λευκή επιταγή σε 4 άτομα που θα ορίσει το Υπερταμείο να κάνουν ό,τι θέλουν το δημόσιο χρήμα».

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί και με την επιλογή σύστασης της θυγατρικής εταιρίας του Υπερταμείου, αντιπροτείνοντας τη διαχείριση του Ταμείου Φαιστός από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Αντί να φτιάξετε λοιπόν μια θυγατρική στο Υπερταμείο, δημιουργήστε ένα νέο department στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, προικοδοτήστε το με κεφάλαια της δημοπρασίας από τις συχνότητες ώστε να είναι dedicated επενδυτικό εργαλείο για έργα υψηλής τεχνολογίας και εφαρμογών 5G» αντέτεινε.

Ως προς το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις συχνότητες 5G και τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, ο κ. Κάτσης εξήγησε ότι πρόκειται για μία λανθασμένη απόφαση, αφού «βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2032, αποθεματικό 37 δισ. ευρώ, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς». Και πρόσθεσε: «Ο νόμος του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρει πουθενά ότι τα έσοδα από τις συχνότητες πρέπει να πάνε στο χρέος παρά μόνο στην συνοδευτική ΚΥΑ του Βενιζέλου που καταθέσατε. Η ΚΥΑ μπορεί κάλλιστα να αλλάξει με μια νέα εκτός αν δεν θέλετε να στενοχωρήσετε τον κ. Βενιζέλο».

Επιστρέφουν τα έσοδα του Δημοσίου στους ιδιώτες;

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως η επιλογή της κυβέρνησης να δοθεί το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τις συχνότητες 5G για την ανάπτυξη σχετικών υποδομών, σημαίνει αυτομάτως επιστροφή των χρημάτων που θα πληρώσουν οι ίδιες εταιρίες τηλεπικοινωνιών για τη δημοπρασία. «Θα δημιουργηθούν οι εγγυημένοι αυριανοί εταιρικοί πελάτες για το δίκτυο 5G των 3 εταιριών κινητής, καθώς το 5G δεν έχει κάποια εμπορική αξία για το ευρύ κοινό παρά μόνο για βιομηχανικές και εταιρικές εφαρμογές. Επιλέγετε συνειδητά να ευνοείτε τις μεγάλες ολιγοπωλειακές εταιρίες με τεράστια κέρδη, αντί να στρέψετε αυτά τα κονδύλια για την ανάπτυξη μικρομεσαίων καινοτόμων εταιριών» συμπέρανε.

Τέλος, υπογράμμισε «το πόσο κακό είναι για τη χώρα που δεν έχει εθνικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο, κάτι που φάνηκε και από το θέμα των mobile data που έχουμε τις μεγαλύτερες χρεώσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση -μετά την υποχώρηση του υπουργού- θα υπερψηφίσει επί της αρχής, καταψηφίζοντας τα επίμαχα άρθρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter