«Καχύποπτοι» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες που απεργούν (Video)

«Καχύποπτοι» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες που απεργούν (Video)

«Καχύποπτοι» και θύματα «μεγάλης παρεξήγησης» είναι για την κυβέρνηση οι καλλιτέχνες που την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των πτυχίων τους από το διαβόητο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και την επιχείρηση παραπλάνησής τους από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο δεν εμπιστεύονται παρότι την Τρίτη έσπευσε να ανακοινώσει σχετική τροπολογία για τον ζήτημα.

Ούτε η ανακοίνωση της τροπολογίας στην οποία έσυραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση δεν αρκεί για να κάμψει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα της υποβάθμισης των σπουδών τους, με την κυβέρνηση να απαντά στο documentonews.gr πως αυτό συμβαίνει κατ’ ουσίαν επειδή οι καλλιτέχνες δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει με την επίμαχη ρύθμιση.

Μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο, όπου δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς να δώσει όμως καθαρές απαντήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον καλλιτεχνικό δρόμο». Κατά τις αναφορές του, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν αλλάζει τίποτα, ούτε στην πρόσληψη ούτε στις αμοιβές των καλλιτεχνών στον δημόσιο τομέα.

Επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αντίφαση, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «με εντολή Μητσοτάκη», η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί Βουλή, «θα εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο σε σχέση με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα» και πως «ξεκαθαρίζει, έτσι, το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες, ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο».

Σε κάθε περίπτωση, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν έπεισαν τους καλλιτέχνες, αφού όπως διαμήνυσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), «η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ.», ενώ τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών «εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά». Μάλιστα, καταγγέλλουν πως η τροπολογία «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών».

«Μιλήσατε προηγουμένως για τη δέσμευση του Πρωθυπουργού στους καλλιτέχνες. Από ό,τι βλέπουμε, δεν πείθονται και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Για ποιο λόγο δεν πιστεύουν τον Πρωθυπουργό οι καλλιτέχνες;» ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, με τον ίδιο αρχικά να δηλώνει άγνοια για τις αιτίες, και στη συνέχεια να περιγράφει μία κατάσταση στην οποία οι καλλιτέχνες αντιδρούν χωρίς αιτία.

«Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ καθαρές, συγκεκριμένες. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δογματικοί, προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν επηρέαζε σε τίποτα την εξέλιξη και τα μισθοδοτικά τους. Για να το καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, δεν αφορούσε τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο των καλλιτεχνών, με βάση την καλλιτεχνική τους ιδιότητα, οπότε να έμπαινε θέμα υποβάθμισης ή υποτίμησης των σπουδών τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας στη συνέχεια τον καλλιτεχνικό κόσμο για «καχυποψία», καλώντας τον να αντιληφθεί πως πρόκειται για μία «μεγάλη παρεξήγηση».

«Συζητούσαμε για θέσεις στο Δημόσιο, άσχετες με το αν κάποιος έχει τελειώσει μια Δραματική Σχολή ή έχει τελειώσει μια άλλη καλλιτεχνική Σχολή στη χώρα μας. Συζητούσαμε για θέσεις διοικητικού τομέα στο ελληνικό Δημόσιο. Έτσι κι αλλιώς, δεν επηρέαζαν. Παρ’  όλα αυτά, δημιουργήθηκε ένα κλίμα καχυποψίας. Για να μην υπάρχει αυτό το κλίμα καχυποψίας και για να δούμε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά και τον τρόπο αμοιβής των καλλιτεχνών σε διάφορες δομές του Δημοσίου, όπως είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση πήρε μια γενναία πρωτοβουλία να τους εξαιρέσει τελείως από το Προεδρικό Διάταγμα πρόσληψης του ΑΣΕΠ, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι εδώ αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτό που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματικά πρέπει να αντιληφθούν και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τη μεγάλη παρεξήγηση που υπάρχει στο κομμάτι αυτό» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, συνεχίζοντας με την περιγραφή μίας τροπολογίας που δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή που ανέγνωσαν οι καλλιτέχνες

«Και νομίζω ότι, έχοντας φύγει από το τραπέζι πλέον και η αυτή η υπόνοια, ότι το Προεδρικό Διάταγμα κάτι αλλάζει, κάπως τους υποτιμά, κάτι γίνεται, που σε καμία περίπτωση δεν συνέβαινε, να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ, την πρόθεση, την ειλικρινή πρόθεση της Κυβέρνησης και να κοιτάξουμε πώς θα λύσουμε ζητήματα δεκαετιών που αφορούν και στην εκπαίδευσή τους -δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό ζήτημα- αλλά και στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων σε ό,τι αφορούσε τις αποδοχές τους, κυρίως στους Ο.Τ.Α.» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Η απάντηση στη στάση αυτή της κυβέρνησης δίνεται σήμερα και αύριο στους δρόμους όπου θα βρίσκονται οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες, και στα θέατρα και τους χώρους θεάματος που θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter