Καύσιμα: Οι Γάλλοι βάζουν πλαφόν, οι Έλληνες πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Καύσιμα: Οι Γάλλοι βάζουν πλαφόν, οι Έλληνες πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Την διατήρηση του πλαφόν του 1,99 ευρώ ανά λίτρο ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ για όλο το 2024, καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού δεν παρατείνεται η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Η TotalEnergies ανέλαβε αυτή τη δέσμευση. Καλωσορίζω αυτή την απόφαση», δήλωσε ο ο Μπρουνό Λεμέρ στο ραδιοσταθμό RTL. Η TotalEnergies είχε ανακοινώσει, τον Σεπτέμβριο, πως το πλαφόν του 1,99 ευρώ ανά λίτρο στις τιμές των καυσίμων, που επρόκειτο αρχικά να εκπνεύσει στο τέλος του 2023, θα παραταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της πέραν της 31ης Δεκεμβρίου και θα εξακολουθήσει να ισχύει «για όσο διάστημα οι τιμές παραμένουν υψηλές». Την ίδια ώρα το «αόρατο χέρι» της αγοράς στη χώρα μας ανεβοκατεβάζει τις τιμές των καυσίμων ανά εβδομάδα.

Το Σεπτέμβριο ο Μπρουνό Λεμέρ είχε εκφράσει ανησυχία για τα «υπερβολικά κέρδη» των διυλιστηρίων, αλλά αργότερα αποφάσισε να μην συνεχιστεί η εφαρμογή του έκτακτου φόρου για τα υπερκέρδη της εταιρείας στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα, όπου οι μέσες αποδοχές δεν φτάνουν καν το 50% των αντίστοιχων στη Γαλλία, η ακρίβεια στα καύσιμα παραμένει ανεξέλεγκτη. Τον Σεπτέμβριο η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο και σήμερα κινείται οριακά χαμηλότερα. Κανένα νέο μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί σχετικά με τις τιμές των καυσίμων παρά την άνοδο του Σεπτεμβρίου, ενώ οι πιέσεις από την Κομισιόν για «δημοσιονομική πειθαρχία», μετά την κακοκαιρία Daniel αποτελούν το τέλειο άλλοθι για την κυβέρνηση για να συνεχίσει να μην παρέμβει στην αγορά καυσίμων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter