Καύσωνας στην Αθήνα: Τα σημεία – «ανάσες δροσιάς» στο κέντρο της πόλης

Καύσωνας στην Αθήνα: Τα σημεία – «ανάσες δροσιάς» στο κέντρο της πόλης

Κορυφώνεται ο καύσωνας τις επόμενες ώρες και οι Αθηναίοι αναζητούν «ανάσες» δροσιάς. Στην Αθήνα, αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές όπου μπορεί να βρει κανείς φυσική δροσιά.

Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν κάποια σημεία που χαρακτηρίζονται ως «τα πιο δροσερά σημεία της Αθήνας». Τώρα, αν στον καύσωνα θα έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία δεν είναι γνωστό.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τον Εθνικό Κήπο στο Σύνταγμα, τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι και τον Λόφο Φιλοπάππου.

Στην υπόλοιπη Αττική υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές. Το πάρκο Τρίτση, το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, ο Υμηττός και άλλα, αποτελούν εναλλακτικές. Καλό θα ήταν βέβαια να προτιμήσετε μια βόλτα αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί, και όχι τις μεσημεριανές ώρες.

Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα στην Αθήνα – Οι κλιματιζόμενοι χώροι

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη λήψη εκτάκτων μέτρων ενόψει καύσωνα. Οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καλούνται να επικοινωνήσουν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη στον αριθμό 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στον αριθμό 210 3638049.

Οι γραμμές λειτουργούν καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., προσφέροντας συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας λόγω της ζέστης.

Για τη διάρκεια της ανάγκης, οι επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. ως κλιματιζόμενοι χώροι.

Αναλυτικά οι κλιματιζόμενοι χώροι για τον καύσωνα

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης Τηλέφωνο: 210 8223946
  • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 Τηλέφωνο: 210 9240403
  • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4 Τηλέφωνο: 210 3423716
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους Τηλέφωνο: 210 5140877
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372 Τηλέφωνο: 210 2012334
  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου Τηλέφωνο: 210 8815877
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος Τηλέφωνο: 210 6459890

Επιπλέον, για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), θα βρίσκονται επί ποδός 8.00 π.μ. – 3 μ.μ. και 4 μ.μ. – 10 μ.μ.. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι θα επιχειρούν στον δρόμο με δύο κλιμάκια, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδικά για τις ημέρες του καύσωνα, ο ΚΥΑΔΑ θα προμηθεύσει τις Λέσχες Φιλίας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας με νερό, καφέ και το ειδικό kit προστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να αναφέρουν άτομα που είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, μπορούν να καλούν στο 1595 όλο το 24ωρο (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).

Σήμερα το πρωί, από τις 9 π.μ. έως τις 11:30 π.μ., οι Κινητές Μονάδες Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα λειτουργεί σταθμός ενυδάτωσης για τους πολίτες. Παράλληλα, θα διεξάγουν μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη, διανέμοντας φυλλάδια με οδηγίες και πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις θερμοπληξίας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται από σήμερα, σε αυξημένη ετοιμότητα διαθέτοντας εποχούμενες περιπολίες εντός και περιμετρικά Λόφων και Αλσών, και μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drone) ελέγχοντας και επιτηρώντας από αέρος. Σημειώνεται ότι η θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση των μεταβολών της θερμοκρασίας, θα κατοπτεύει τους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Το κέντρο επιχειρήσεων της Υπηρεσίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση άλλων υπηρεσιών (Πυροσβεστική υπηρεσία κ.λπ.) αν παραστεί ανάγκη έγκαιρης επέμβασης.

Θα φυλάσσονται προληπτικά από τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, οι κάτωθι Λόφοι και Άλση:

  • Λόφος Λυκαβηττού (φύλαξη με drones και περιπολία),
  • Λόφος Φιλοπάππου (περιπολία),
  • Λόφος Λαμπράκη (περιπολία).

Για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες φροντίδας για τους ιδιοκτήτες, ή όσους φροντίζουν ζώα στον δρόμο, για τις ημέρες του καύσωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστικής Πανίδας.

Το Δημοτικό Κτηνιατρείο παραμένει διαθέσιμο από τις 8.30 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 7483967.

Με δεδομένες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυκτερινές ώρες, αφού βάσει εγκυκλίων κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά (7) Δημοτικές Κοινότητες κατά τη διάρκεια δυσμενών συνθηκών καύσωνα.

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την αποφυγή δυσλειτουργιών στην πόλη κατά τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Ανοικτή αμφισβήτηση Ανδρουλάκη: H επιστολή Κωνσταντινόπουλου είναι καλοδεχούμενη, λέει ο Γερουλάνος

Άρχισαν οι γκρίνιες και στη ΝΔ μετά την κατρακύλα: Σύγκλιση της ΚΟ ζητά ο Κακλαμάνης – «Οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε γι’αυτό χάσαμε»

Έριδες στο ΠΑΣΟΚ: «Συντονισμένες επιθέσεις» πίσω από την ανοιχτή αμφισβήτηση βλέπει ο Ανδρουλάκης

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα από την ΕΜΥ – Πού θα δείξει «43άρια» (LIVE)

Κασσελάκης: Ικανοποιητικό το ποσοστό μας – Μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε νομοσχέδια (Video)

Κεχαγιά για Νέα Αριστερά: «Ζητάμε πίσω τις έδρες – Δεν έχουν κανένα ηθικό έρεισμα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter