Καυτή πατάτα οι συνεργασίες

Καυτή πατάτα οι συνεργασίες

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για υποψηφίους που, μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά, επεξεργάστηκαν τα υπέρ και τα κατά για την απόσυρση της υποψηφιότητάς τους από την κούρσα διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το ερχόμενο διάστημα τουλάχιστον ένας από τους διεκδικητές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, που κατέθεσαν υποψηφιότητα σε δεύτερη φάση, θα λάβει τελικές αποφάσεις για την πορεία του προς τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις αυτές, που συζητιούνται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, συνδέονται με εσωκομματικές ισορροπίες, με μεσοπρόθεσμους εκλογικούς υπολογισμούς, αλλά και με τις διαδικασίες εκλογής. Μάλιστα οι τηλεμαχίες (debates) θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας ως

προς τη λήψη αποφάσεων για την αποχώρηση από την κούρσα διαδοχής. Πώς; Αλλοι θα κάνουν μια καλύτερη εκτίμηση των δυνατοτήτων τους για ένα ευπρόσωπο εκλογικό ποσοστό και άλλοι θεωρούν την τηλεοπτική τους προβολή ένα ακόμα «συν» στη μελλοντική τους πορεία (είτε κατέλθουν τελικά είτε όχι στις εσωκομματικές κάλπες για την προεδρία).

Οι τηλεμαχίες

Αναμένεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) θα έχει καθορίσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές θέσεις των διεκδικητών σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Ηδη έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ απόψεις για τον αριθμό και το είδος των debates από υποψηφίους και επιχειρείται ο συγκερασμός τους. Θεωρείται πιθανό να καταλήξει στην απόφαση για δύο debates μέσω τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και ενός σε τηλεοπτικό κανάλι περιφερειακής εμβέλειας. Επίσης, πριν από τον δεύτερο γύρο (12 Δεκεμβρίου 2021) αναμένεται να υπάρξουν τηλεμαχίες και σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Πάντως όλοι οι υποψήφιοι (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης) περιγράφουν το δικό τους αφήγημα για το ΚΙΝΑΛ και την ανασυγκρότηση της χώρας με βάση το τρίπτυχο «ενότητα – αυτόνομη πορεία και πολιτική – σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα». Οι διεκδικητές της προεδρίας ξέρουν ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν νωπά στη μνήμη τους τα λόγια της Φ. Γεννηματά, που από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τούς θύμισε ότι μετά το 2015, όταν ανέλαβε η ίδια τα ηνία, ο πήχης ανέβηκε. Ενώθηκαν οι δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ, η ανοδική πορεία ως προς την εκλογική αποτίμηση ήταν διαρκής, εδραιώθηκε η αυτόνομη πορεία. Ακόμη και σήμερα υποψήφιοι επαναλαμβάνουν σε μέλλοντα χρόνο τα λόγια της Φ. Γεννηματά: «δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός».

Πάντως είναι αξιοσημείωτο, αλλά όχι δυσεξήγητο, ότι τη συζήτηση γι’ αυτό που τους διαφοροποιεί, δηλαδή την επιλογή συνεργασιών στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι υποψήφιοι τη μεταθέτουν για αργότερα. Ακόμη και ο Ανδρ. Λοβέρδος, που ξεκάθαρα διατυπώνει προς τους ψηφοφόρους ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, το σίγουρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, πετάει την μπάλα στην εξέδρα σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη «γαλάζια» πλευρά. Ξεγλιστρά όχι προσδιορίζοντας τη δική του θέση αλλά αναφέροντας ότι δεν έχει τεθεί κάποια πρόταση για σύμπραξη ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι επιδιώκει αυτοδυναμία και στις εκλογές με απλή αναλογική, ενώ αν αυτό δεν επιτευχθεί θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές…

Από την αντίπερα εσωκομματική όχθη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εκπέμπει αντιδεξιό στίγμα. Το ίδιο και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ στον Δήμο Αθηναίων και πρώην υπουργός Παύλ. Γερουλάνος. Ομως και οι τρεις αποφεύγουν τις πολιτικές «κακοτοπιές», μην και τους χαρακτηρίσουν φιλοΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα στις αναφορές τους έχουν ανεβάσει την ένταση κατά της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του τρόπου που ασκεί τα καθήκοντά του ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου όποτε η συζήτηση έρχεται στις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας βάζει στο κάδρο την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και κρατά πυρά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του στη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (Αnt1, 4/11), όταν μίλησε για συντηρητική Αριστερά, όπως προσδιόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, που «αντί να δει ποια ήταν τα αίτια και ποιοι φταίγανε, συμμάχησε με τον καραμανλισμό, συμμάχησε με τον τότε κ. Καμμένο και βεβαίως συγκάλυψε τις ευθύνες της Δεξιάς».

«Πρωθύστερη συζήτηση»

Με έμφαση στην παραγωγική και κοινωνική ανάταξη της χώρας και με εκφρασμένη την πεποίθησή του για εκλογική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ εφόσον αναλάβει την ηγεσία του κινείται ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης. Κρίνει ότι η συζήτηση για συνεργασίες μετά τις εθνικές εκλογές είναι πρωθύστερη και προσβλητική για τον κόσμο, μια και προκαταλαμβάνει τη βούληση των εκλογέων. Παράλληλα, δεν αρέσκεται σε ιδεολογικές κατηγοριοποιήσεις και προτιμά να αντιπαρατίθεται με τις πολιτικές των άλλων κομμάτων χρησιμοποιώντας περισσότερο τη λέξη «αποτελεσματικότητα». Κι αυτό όχι τυχαία. Αποφεύγει αναφορές σε εκσυγχρονισμό και εκσυγχρονιστικά εγχειρήματα, μια και πολλοί συνδυάζουν την ορολογία αυτή με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και τα (νεο) φιλελεύθερα σχήματα αλλά και με τη μνημονιακή εποχή του Ευάγγελου Βενιζέλου…

Στη νέα γενιά και την προσπάθεια να ανανεωθεί το ΚΙΝΑΛ εστιάζει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλ. Χρηστίδης. Για τα περί μετεκλογικών συνεργασιών ο 38άχρονος νομικός επιλέγει να επαναλαμβάνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός και να αλλάζει κουβέντα (όπως όλοι).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter