Καζάνι που βράζει το ΙΦΕΤ

Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) τους τελευταίους μήνες τόσο μετά τα ευρήματα των εσωτερικών ελέγχων που  έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσο και με την  αντίδραση από την πλευρά μελών του ΔΣ που φαίνεται να ζητήσουν την αντικατάσταση της ελέγκτριας που πραγματοποίησε τις εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου.

Δύο επιστολές «φωτιά»  προς τον υπουργός υγείας και οικονομικών αλλά και προς τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ απέστειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΙΦΕΤ διαχωρίζοντας την θέση του σχετικά με την  διάθεση μελών του ΔΣ να μην ανανεωθεί η σύμβαση της εσωτερικής ελέγκτριας. Πρόκειται για την ελέγκτρια που έχει  πραγματοποιήσει σειρά ελέγχων στον ΙΦΕΤ το προηγούμενο διάστημα και κάποια από τα ευρήματα της βρίσκονται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης.  Όπως αναφέρει στην επιστολή του  στις 17 Ιουνίου ο εκπρόσωπος εργαζομένων του ΙΦΕΤ «Παραλαμβάνοντας την πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη του 600ου διοικητικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, είδα ότι το ΘΕΜΑ Νο 4 έχει ως πρόταση: «Λήψη απόφασης για την υποβολή αιτήματος μη ανανέωσης για ένα έτος της εσωτερικής ελέγκτριας κας Λήδας Τζαχάνη». Η νέα αυτή πρόταση για το ίδιο θέμα, μου δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά γι αυτή την εμμονή της αποπομπής μιας ελέγκτριας, που όρισε το Ελληνικό κράτος μέσω του μονομετόχου, με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο της διοίκησης ενός κρατικού οργανισμού».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «Σας είχα προειδοποιήσει πριν πάρετε κατά πλειοψηφία την απόφαση σε προηγούμενο Δ.Σ. για να σταλεί αίτημα στον ΕΟΦ για αντικατάστασή της, ότι η κίνηση αυτή είναι πέρα για πέρα λάθος, εγκυμονεί κινδύνους, θα πλήξει την εικόνα του ΙΦΕΤ, θα πλήξει την εικόνα του υπουργού και της κυβέρνησης. Εσείς κατά πλειοψηφία, ευτυχώς που διαφώνησα, στείλατε το αίτημα στον ΕΟΦ. Το αποτέλεσμα ήταν, με μια ξεκάθαρη απόφαση, το Δ.Σ. του μονομετόχου να αρνηθεί την αντικατάστασή της τονίζοντας ότι δε συντρέχει κανένας σοβαρός λόγος για να γίνει αυτή η κίνηση! Τώρα επανέρχεστε και ζητάτε το ίδιο πράγμα για δεύτερη φορά».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του τα ευρήματα της έκθεσης δεν έχουν απασχολήσει όπως θα έπρεπε το ΔΣ «Δεν μπήκατε ούτε μια φορά στον κόπο, αν και ήταν υποχρέωση ύψιστης σημασίας, να φέρετε ως θέμα τα ευρήματα της έκθεσης της ελέγκτριας. Ούτε μια φορά!!! Παρά μόνο απαξίωση, λάσπη και ειρωνείες για το πρόσωπό της. Σε κανέναν οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου τα ευρήματα, οι εκθέσεις, τα πορίσματα, οι παρατηρήσεις ενός εσωτερικού ελεγκτή δεν πετιόνται κυριολεκτικά στο καλάθι των αχρήστων. Αντίθετα αποτελούν πρωτεύον μέλημα του κάθε υγιούς διοικητικού συμβουλίου. Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης, την οποία παρέλαβα πριν 15 μέρες, δεν είναι μια έκθεση ιδεών, ούτε σκέψεις, ούτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι σοβαρότατα ευρήματα με λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, που έχουν επισυναπτόμενα τα ανάλογα παραστατικά αποδείξεων».

Αναφορικά με τα ευρήματα των εκθέσεων ο εκπρόσωπος εργαζομένων σχολιάζει  «Σε μια υγιή κοινωνία, σε έναν υγιή οργανισμό, οι εκθέσεις τέτοιου τύπου θα αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση ενός κρατικού λειτουργού. Εδώ τον οδηγούμε στο πυρ το εξώτερον. Καλώ, έστω και τώρα, τα μέλη του Δ.Σ. να τη μελετήσουν. Θα καταλάβουν πολλά. Θα καταλάβουν ότι αυτά που καταγγέλλουμε, εδώ και πολύ καιρό, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχουν δύο μηνύσεις. Μηνύσεις που στηρίζονται στα ευρήματα της έκθεσης. Έχει παρέμβει εισαγγελέας και ανακριτής. Ερχόμαστε τώρα εμείς να επιβεβαιώσουμε αυτούς που καταγγέλλουν τα πεπραγμένα στο ΙΦΕΤ ζητώντας και πάλι την αποπομπή της ελέγκτριας».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να  ακολουθήσει τέτοιου τύπου τακτικές «Εγώ αξιότιμοι κύριοι δε θα ακολουθήσω τέτοιου τύπου τακτικές. Εγώ αγαπητοί μου δε θα οδηγηθώ στις αίθουσες των δικαστηρίων ως κατηγορούμενος για πράξεις άλλων. Γιατί ένα είναι σίγουρο και το έχει διδάξει η ιστορία, ότι αύριο, σε έναν μήνα, σε έναν χρόνο, σε 5 χρόνια αυτοί που κάνανε τις ενέργειες που κατέγραψε η ελέγκτρια στις εκθέσεις θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Εντωμεταξύ μια ημέρα μετά σε δεύτερη επιστολή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΙΦΕΤ προχωράει σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία «Ενημερώθηκα ότι δόθηκε εντολή για να βρεθεί εταιρεία η οποία θα πραγματοποιήσει διαχειριστικό έλεγχο στον οργανισμό μας. Η εντολή που δόθηκε ήταν να συναφθεί σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία η οποία επικυρώθηκε με απευθείας ανάθεση» .Σε άλλο σημείο της επιστολής εξηγεί «Εδώ μάλλον τα πορίσματα των τελευταίων μηνών και οι έλεγχοι αποκάλυψαν τόσα πολλά που προσπαθούν τώρα να απαξιωθούν με πρόσληψη ιδιωτών που θα ελέγξουν το δημόσιο χρήμα».

Ετικέτες