Κεφαλονιά: Γιατί έκλαψε ο Μανώλης Γλέζος (Video)

Κεφαλονιά: Γιατί έκλαψε ο Μανώλης Γλέζος (Video)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, που μετατράπηκε σε κλάματα για τον ίδιο, ο Μανώλης Γλέζος, έγινε το μεσημέρι επίτιμος δημότης Κεφαλονιάς μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ ο μητροπολίτης Δημήτριος υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο προτείνεται στη Σουηδική Ακαδημία να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης.

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κεφαλονιά, αφού ο Μανώλης Γλέζος γίνεται Επίτιμος Δημότης μας. Είναι ένα λαμπρό κεφάλαιο της Αντίστασης, που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελευθερία. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας ο λαμπαδηδρόμος της Ελευθερίας και του Αγώνα…», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης.

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος έχει ακέραιο χαρακτήρα με ήθος ελληνικό. Θα παραμείνει αγωνιστής της έμπρακτης αλήθειας ακόμη και μετά θάνατον»

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο που συνέταξαν ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς με το οποίο προτείνουν στη Σουηδική Ακαδημία να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μανώλη Γλέζο. 

«Αφιερωμένη η εκδήλωση σε αυτούς που έφυγαν χωρίς τιμές»

«Αποδέχομαι τον τίτλο του Δημότη Κεφαλονιάς», ανέφερε ο κ. Γλέζος ανεβαίνοντας στο βήμα μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα από το κοινό και συνέχισε: «Τέσσερις είναι οι λόγοι που με κάνουν να αποδεχθώ να γίνω συμπατριώτης σας. Αυτός ο τίτλος μου δίνεται τώρα που δεν έχω κανένα πολιτειακό αξίωμα, γιατί η απόφασή σας ήταν ομόφωνη, γιατί ακολουθεί μια σημαντική διαδρομή μετά από την ανακήρυξή μου σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και γιατί προέρχεται από Κεφαλλονίτες με λαμπρή ιστορία στην Αντίσταση, στον Αγώνα και τον Πολιτισμό. Ωστόσο, τώρα που είμαι δημότης Κεφαλονιάς οφείλω να τα… ψάλλω στον Δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για τον Πολιτισμό και την Ιστορία του νησιού. Δήμαρχε, δεν πρόκειται να σε αφήσω ήσυχο. Ακόμη και όταν πεθάνω θα σε κυνηγάει η συνείδησή μου. Πρέπει να διοργανώσεις παντού συνελεύσεις στην Κεφαλονιά και να εκτελείς τις αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων. Θα είμαι δίπλα σου και μαζί θα συμπλεύουσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την τελετή σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που έφυγαν χωρίς τιμή, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, όπως ο αδελφός μου», είπε ο Μανώλης Γλέζος και ξέσπασε σε κλάματα.

Ο κ. Γλέζος τιμήθηκε, πέρα από τον Δήμο Κεφαλονιάς και από τους Συλλόγους «Ιόνιος» και «Απανταχού Ελληνισμός». Η τελετή έκλεισε με καντάδες αφιερωμένες στον νέον πλέον Δημότη Κεφαλονιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης φωτογραφήθηκε με αρκετούς από αυτούς που πήραν το βιβλίο του, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την βιβλιοθήκη στο όνομα του εκτελεσμένου αδελφού του.

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: efimeridakefalonia.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter