Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ διαβουλεύσεων – Το χρονικό των αποχωρήσεων

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ διαβουλεύσεων – Το χρονικό των αποχωρήσεων

Γεμάτη εκρηκτικές καταστάσεις, διαφωνείες, πόλωση και επιχειρήματα ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου κόχλαζε εδώ και ημέρες κάτι που επιβεβαιώθηκε με την κίνηση αποχώρησης των «6+6», της «Ομπρέλας» και της τάσης Τεμπονέρα και Αχτσιόγλου με αφορμή να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι αποχώρησε λιγότερο από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ έκαναν λόγο για «σόου» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι αν είχαν την πλειοψηφία όπως διατείνονται εντός της Κεντρικής Επιτροπής θα έβαζαν θέμα μομφής και θα το κέρδιζαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, καταγράφηκαν απόψεις υπέρ του να γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο τέλος του διημέρου, συγκεκριμένα από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς.

Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε.

«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση υπό αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχτηκε να μπει η πρότασή μας στη ψηφοφορία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση».

Η Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «σήμερα έθεσα ένα ζήτημα που είναι υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος και κατά πόσο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα της διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας και ανέφερε ότι θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα για να λάβουν τις αποφάσεις τους».

Έθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γιατί δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί.

Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση είναι άνευ αντικειμένου διότι ο πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η κεντρική επιτροπή. Υπ’αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική λειτουργία».

Να πάρει απόφαση για τους υποψήφιους προς διαγραφή, κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου, και σε αντίθεση περίπτωση διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα«, είπε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι “η Επιτροπή Δεοντολογίας οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις

Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, “δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό. Όχι για τη στοχοποίηση προσώπων ή τάσεων.”

Καταλήγοντας τόνισε: «Για να αποφανθεί η βάση μας, αν υβριστικές πολιτικές συμπεριφορές από στελέχη του κόμματος εναντίον του κόμματος, γίνονται ανεκτές ή όχι από τα χιλιάδες μέλη μας που καθημερινά σηκώνουν στις πλάτες τους ανιδιοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν το κόμμα να φύγει προς τα μπρος».

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και με την ψηφοφορία επί του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter