Κεντροαριστερά: 2000 ευρώ και 1000 υπογραφές για να είσαι υποψήφιος – Οι προϋποθέσεις Αλιβιζάτου

Κεντροαριστερά: 2000 ευρώ και 1000 υπογραφές για να είσαι υποψήφιος – Οι προϋποθέσεις Αλιβιζάτου

Γνωστές έγιναν πριν λίγο οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για τη διαξαγωγή των εκλογών αναδειξης ηγεσίας στον υπό σύσταση νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Αφορούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες υποβολής των υποψηφιοτήτων, τη διεξαγωγή των εκλογών και της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωσή της, υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα, εγγεγραμμένος / η στους εκλογικούς καταλόγους, το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου. Ο υποψήφιος θα πρέπει να συμπληρώσει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, να έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ και να υποβάλει το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, κατάλογο με τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης. Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που να κατοικούν σε τουλάχιστον 7 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφών ανά περιφέρεια.

Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες το αργότερο ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας το πολύ έναν σταυρό προτίμησης.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 ευρώ.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει και -αν της ζητηθεί- συνδράμει τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από τη δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου.

Επίσης, η Επιτροπή συγκροτεί σε πρώτη φάση υποεπιτροπές για την καλύτερη λειτουργία της και επιτροπές ανά περιφέρεια, ενώ αποφάσισε τη δημιουργία ιστοσελίδας-http://www.dpekloges.gr- με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο, όπου μπορούν να υποβάλλονται παράπονα και ενστάσεις των πολιτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter