Κεντροαριστερά: Ολοκληρώνονται τα διαδικαστικά

Κεντροαριστερά: Ολοκληρώνονται τα διαδικαστικά

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης έκλεισαν τα βασικά διαδικαστικά για τις εκλογές ανάδειξης επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και καθώς φαίνεται οι όποιες τελευταίες διαφωνίες ξεπεράστηκαν. 

Έτσι, τα δύο debates που είχε ήδη αποφασίσει η Επιτροπή θα γίνουν την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι το ένα θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, τελικά αποφασίστηκε να γίνουν και τα δύο στην Αθήνα, για λόγους κόστους. Και αυτό, επειδή αντίθετα με την προηγούμενη απόφαση για διεξαγωγή των τηλεμαχιών σε εξωτερικό χώρο με την παρουσία κοινού, τελικά οι εκπρόσωποι των υποψηφίων επέλεξαν την παραδοσιακή λύση της ΕΡΤ, η μεταφορά του εξοπλισμού της οποίας στην Θεσσαλονίκη κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ο αριθμός των καλπών, που ανέρχονται σε 1200 και θα συνδεθούν ηλεκτρονικά με tablets, τα οποία δεν θα χειριστούν εθελοντές, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά επαγγελματίες, προκειμένου να μηδενιστεί η πιθανότητα λάθους. Οι κάλπες θα στηθούν σε δήμους του Καλλικράτη και 585 εκλογικά τμήματα της χώρας. Οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στις κάλπες από τις 8 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ. Ειδικά για την Αθήνα, όμως, στις 12 Νοεμβρίου οπότε διεξάγεται ο Μαραθώνιος και ορισμένες οδικές αρτηρίες θα παραμείνουν κλειστές, θα δοθεί δίωρη παράταση στην ψηφοφορία. Κανένα αποτέλεσμα από εκλογικό τμήμα δεν πρόκειται να δημοσιευτεί, ώσπου να κλείσουν όλες οι κάλπες. Το αντίτιμο της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές ορίστηκε στα 3 ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα κληθούν να καταβάλουν εκ νέου αντίτιμο όσοι ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου εάν υπάρξει και δεύτερος γύρος.

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει γενική δοκιμή πάνω στο σύστημα, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει φιάσκο σαν αυτό της ΝΔ! Αποφασίστηκε επίσης ότι τα ψηφοδέλτια δεν θα μοιράζονται εκ των προτέρων στους υποψηφίους, αλλά μόνον από τις εφορευτικές επιτροπές την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Η κεντρική εφορευτική επιτροπή θα απαρτίζεται από νομικούς, με προεδρεύοντα τον Νίκο Αλιβιζάτο, που θα έχει την υψηλή εποπτεία των εκλογών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρότι συζητήθηκε η επιλογή του Ζαππείου, αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τέλος, με παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου, έκλεισε οριστικά το θέμα της διπλής λίστας μελών και φίλων, παρότι τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του διπλού μητρώου. Αποφασίστηκε, λοιπόν, ότι οι ψηφοφόροι θα ρωτούνται αν επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη στο νέο φορέα. Αν δεν θέλουν, τότε θα εγγράφονται στη λεγόμενη «λίστα φίλων», η οποία θα καταστραφεί δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη λίστα θα παραμείνει για το διάστημα αυτό στην κατοχή του κ. Αλιβιζάτου και οι υποψήφιοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν, παρά μόνον εάν υποβάλουν ένσταση για το αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές, όπως ορίζει και η εισήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter