Κεντροαριστερά: πιο… ζωηρό το δεύτερο debate στον απόηχο της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Κεντροαριστερά: πιο… ζωηρό το δεύτερο debate στον απόηχο της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο της επίθεσης με καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ διεξήχθη η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία των εννέα υποψηφίων για την προεδρία του νέου προοδευτικού φορέα (σ.σ. τον προτιμούν ως πιο sic από την… μπανάλ «κεντροαριστερά»).

Όλοι οι υποψήφιοι, με εξαίρεση τον Απόστολο Πόντα, επανέλαβαν τα περί γενικευμένης ανομίας με ευθύνη της κυβέρνησης και ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ενώ ο Κωνσταντίνος Γάτσιος έκανε λόγο για «Υπουργείο Προστασίας του… Αλήτη»!

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως επικοινώνησαν μαζί της ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ο Νίκος Τόσκας και μίλησε για δολοφονική ενέργεια, από την οποία «θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει θύματα». Η κυρία Γεννηματά είπε πως το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε άβατο «με την ανοχή της κυβέρνησης», ενώ ειδικά για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις, έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης», καθώς έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένως χωρίς αποτέλεσμα, φθάνοντας στο σημείο να απευθυνθεί η ίδια στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε «να φύγει σήμερα ο Τόσκας», ενώ τόνισε πως πρόκειται για εγκληματικές τρομοκρατικές οργανώσεις «που έχουν διευκολυνθεί από το νόμο Παρασκευόπουλου».

Ο Γιώργος Καμίνης, πάντως, χαρακτήρισε ως «στοχευμένη ενέργεια» την επίθεση και δήλωσε πως δεν θεωρεί τυχαία την στιγμή που επέλεξαν οι δράστες, δηλαδή λίγες ώρες πριν το debate και ενώ βαδίζουμε προς τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου.

«Η χώρα έχει παραδοθεί από την κυβέρνηση σε τάγματα εφόδου και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου», είπε ο Γιάννης Μανιάτης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποφασίσει απόψε (σ.σ. το βράδυ της Δευτέρας) την αποπομπή Τόσκα, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ο μόνος που χαρακτήρισε το άβατο των Εξαρχείων ως «διαχρονική υπόθεση», λέγοντας πως χρειάζεται διακομματική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μία από τα ίδια με… μικρές εξαιρέσεις

Κατά τα λοιπά, το δεύτερο και τελευταίο debate πριν από τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου κύλησε στα ίδια επίπεδα με το πρώτο από πλευράς περιεχομένου, ωστόσο, ήταν πιο ζωηρό, καθώς όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της Κυριακής οι υποψήφιοι γίνονται πιο επιθετικοί απέναντι… στους συνυποψηφίους τους κυρίως!

Έτσι, όλοι επανέλαβαν τα περί ενότητας την επομένη των εκλογών, όλοι τάχθηκαν εκ νέου κατά της απλής αναλογικής – με εξαίρεση τον Απόστολο Πόντα – και φυσικά, όλοι είπαν… «απεταξάμην» και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη ως προς τις συνεργασίες. Να μην ξεχάσουμε και τον Δημήτρη Τζιώτη, από τον οποίο ακούσαμε ότι «η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ», καθώς και ότι ο ίδιος, εάν εκλεγεί, δεν θα είναι ούτε υποψήφιος βουλευτής, ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός – εδώ που τα λέμε, για το δεύτερο είμαστε όλοι σίγουροι!

Όπως ήταν αναμενόμενο, επανήλθε το ζήτημα των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει Γεννηματά – Θεοδωράκης και δέχθηκαν τα βέλη των συνυποψηφίων τους… πάλι με εξαίρεση τον Απόστολο Πόντα!

Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερασπίστηκαν την απόφασή τους και τόνισαν αμφότεροι πως θα υπηρετήσουν την ενότητα ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απαντώντας στο σχόλιο του Γιάννη Μανιάτη περί «πολιτικού λάθους», είπε ότι δεν πρόκειται για λάθος αλλά για «πολιτική επιτυχία», καθώς επετεύχθησαν και οι δύο στόχοι που είχαν τεθεί, και να συμμετάσχει το Ποτάμι στην προσπάθεια, και να ενωθεί ο μέχρι πρότινος κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι ξέρει να είναι και στρατηγός και στρατιώτης και δήλωσε πως αν αποτύχει να εκλεχεί, «δεν θα διεκδικήσει ρόλο ex officio» δίπλα στον αρχηγό.

Μπρα ντε φερ Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Όσο για τα δίδυμα αυτής της διαδικασίας, δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίσουμε αυτό των Γεννηματά-Ανδρουλάκη. Γιατί πέρα από το γνωστό «οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται» – όπου αλλάζουμε το «αγάπες» με το… «εσωκομματικές κόντρες» – ας σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον σαφή άνοδο του ευρωβουλευτή, παρά το γεγονός ότι παραμένει στην πρώτη θέση η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας πολλούς να στοιχηματίζουν για επικράτηση Ανδρουλάκη εάν περάσει στο δεύτερο γύρο!

Έτσι, είχαμε μια ξεκάθαρη κόντρα μεταξύ των δύο συντρόφων, με την Φώφη Γεννηματά να είναι αρκετά επιθετική απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν στην ενότητα της συζήτησης όπου μπορούσαν οι υποψήφιοι να υποβάλουν ερωτήσεις στους συνυποψηφίους τους, ο ευρωβουλευτής την κάλεσε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την εντιαξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, τονίζοντας μάλιστα ότι πέρα από τα εθνικά μας συμφέροντα «το χρωστάμε και στον τουρκικό λαό», που περιμένει τον εκδημοκρατισμό της χώρας του και με την συμβολή της Ευρώπης.

Και παρότι οι όροι του debate δεν επιτρέπουν νέες ερωτήσεις και ανταπαντήσεις, η κόντρα των δύο με αντικείμενο την… γείτονα συνεχίστηκε, καθώς πριν απαντήσει στην ερώτηση που του υπέβαλε άλλος υποψήφιος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε με νόημα πως «δεν στηρίζουμε τον τουρικό λαό, όταν έχει μια κυβέρνηση που φυλακίζει και εξοντώνει τους αντιπάλους της». Για να λάβει την απάντηση – σε έντονο ύφος – από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως είναι «συντηρητική και εθνικά επικίνδυνη» η άποψη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Όταν μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης της υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστικές, δηλαδή η ομάδα στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψήφισαν υπέρ του προσωρινού παγώματος των διαπραγματεύσεων, η κυρία Γεννηματά τού τόνισε ότι ψήφισαν «προσωρινό πάγωμα» και όχι διακοπή.

Υ.Γ. Όπως όλοι καταλάβαμε, την ενότητα, την έχουν στο τσεπάκι!

Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι ήθελαν να υποβάλουν ερώτηση στο «φαβορί» των εκλογών, την Φώφη Γεννηματά, γι’αυτό και η ίδια, ως φαβορί, ήταν η μόνη που δεν υπέβαλε ερώτηση σε κανέναν, αλλά προτίμησε να κάνει μια μικρή τοποθέτηση-παρατήρηση!

Τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, λοιπόν, υπέβαλαν την ερώτησή τους στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και βασική τους αντίπαλο, με τον Ραγκούση να προσπαθεί να της αποσπάσει… υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Γεννηματά να του απαντά… «να το προσέξεις αυτό»! Πάλι καλά που δεν τον έστειλε και για ψυχανάλυση!

Για την ακρίβεια, του είπε πως η ίδια ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για να γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές «παιχνίδι για τρεις» και του είπε σε… φιλικό τόνο πως η επιμονή του στο θέμα και ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζει «είναι ηττοπαθής», καλώντας τον να το… προσέξει!

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, προσπάθησε να της αποσπάσει μία ξεκάθαρη θέση για το πώς βλέπει η Φώφη Γεννηματά το νέο φορέα την επόμενη μέρα, δηλαδή αν συμφωνεί με τη δική του θέση για ένα ενιαίο κόμμα πολυτασικό και όχι μία συνομοσπονδία κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού του είπε με… σαρδόνιο νάζι «Σταύρο, είμαστε καταδικασμένοι να πάμε μαζί», εννοώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που είναι οι βασικοί πυλώνες του εγχειρήματος, μίλησε για ένα κόμμα θεσμικό, ενιαίο, όπου τις αποφάσεις θα παίρνουν τα εκλεγμένα όργανα, «χωρίς βαρώνους και τιμάρια», με συνέδρια προγραμματικά σε ετήσια βάση, με ποσοστό συμμετοχής νέων ανθρώπων σε αυτά και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες βάσει του νέου μητρώου. Και έκανε λόγο για «μεταβατικό στάδιο», αφήνοντας να εννοηθεί πως το επόμενο βήμα θα είναι η ενοποίηση, χωρίς να μιλήσει ξεκάθαρα για διάλυση των κομμάτων.

Και ένα… χαριτωμένο

Σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο ο Γιάννης Ραγκούσης, για το αν επιμένει στη θέση του να μην υπάρχουν στα ψηφοδέλτια του νέου φορέα στις επόμενες εθνικές εκλογές, στελέχη που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, αναφέροντάς του μάλιστα ως παράδειγμα την Φώφη Γεννηματά που στις εκλογές του 2019 θα κοντεύει 12ετία, μετά την απάντηση Ραγκούση ότι παραμένει σταθερός σε αυτή του την άποψη, η Φώφη Γεννηματά διευκρίνισε πως δεν είναι τόσο… παλιά στη Βουλή, αφού εισήλθε μόλις το 2015! Ε με τόσες εξωκοινοβουλευτικές θητείες σε Υπουργεία, τι να σου κάνει και ο δημοσιογράφος… μπερδεύτηκε!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter