Κεντροαριστερά: Βάζουν το κομματικό εγώ πάνω από το εμείς – Χάνουν την ευκαιρία για συμπόρευση για τα Τέμπη

Κεντροαριστερά: Βάζουν το κομματικό εγώ πάνω από το εμείς – Χάνουν την ευκαιρία για συμπόρευση για τα Τέμπη

Τα κόμματα της κεντροαριστεράς χάνουν την ευκαιρία για συμπόρευση με σημαία την προανακριτική για τα Τέμπη, με την ενότητα να περιορίζεται σε εκδηλώσεις και ευχολόγια.

Οταν η νομική επιστήμη συναντά την πολιτική συγκυρία της ένδειας δημοσκοπικών ποσοστών στα κόμματα προκύπτουν υβριδικοί πόλεμοι και αντιφατικές συγκλίσεις/αποκλίσεις. Παράλληλα, σε αυτό τα πλαίσιο, αναδύεται εξόφθαλμα ότι κόμματα της κεντροαριστεράς είτε εμφανίζονται υπέρμαχα των συνεργασιών του προοδευτικού χώρου (ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά) είτε αποφεύγουν να μπουν σε αυτή την τακτική (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), προτάσσουν την ενδυνάμωσή τους και πρακτικά αδυνατούν να παραγάγουν διευρυμένα ενωτικά αποτελέσματα. Σε αυτό το τοπίο αρχίζουν να λειτουργούν και να μην ξενίζουν πια κινήσεις που από καιρό προετοιμάζονται, όπως είναι η πρωτοβουλία για πολιτική και προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, που προωθεί η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη με άλλες προσωπικότητες αλλά και με θετικά διακείμενα σε αυτή την προοπτική στελέχη κομμάτων.

Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις για κοινή συμπόρευση

Ανεξάρτητα αν στις εκλογές υπάρξει κάποιο ενιαίο ψηφοδέλτιο στην κεντροαριστερά ή αν υπάρξει συνεργασία με υπάρχοντα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν ή αν υπάρξει ευκαιριακός ενιαίος πόλος, προχωρούν οι διεργασίες που μάλιστα πολλοί εμφανίζουν ορίζοντα επισημοποίησης το φθινόπωρο. Εχει ενδιαφέρον ότι εκδηλώσεις για κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων πληθαίνουν και αποκτούν πιο συντονισμένο βηματισμό. Μάλιστα, μετά την εκδήλωση στα Γιαννιτσά με τον πρώην υπουργό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα, προγραμματίστηκε νέα στην Πάτρα στις 2 Ιουνίου. Σε αυτή θα μιλήσουν ξανά οι Λ. Κατσέλη, Ε. Αχτσιόγλου και Χ. Καστανίδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αντιπρόεδρος του Left Κώστας Αρβανίτης, ο πρόεδρος του Κόσμος Πέτρος Κόκκαλης με συντονιστή το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαρίνο Σκανδάμη. Την ίδια ώρα, με προσεκτικό τρόπο παρεμβαίνει, όπως με την ομιλία του στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, χωρίς όμως να προκαλεί ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε αυτό το μήκος κύματος των πρωτοβουλιών για συγκλίσεις αποφεύγει να πάρει θέση ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ομως, υπογραμμίζει με κάθε τρόπο την παρουσία του (εκδηλώσεις, παρεμβάσεις με το ινστιτούτο του κ.ά.).

Πολιτικές συγκρούσεις με νομικό περιτύλιγμα

Πίσω από τη νομική διελκυστίνδα που σιγόκαψε την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με έγκλημα των Τεμπών υπάρχουν πολιτικά επίδικα. Η Νέα Αριστερά έκρινε ότι δεν υπάρχει ισχυρό ποινικό έρεισμα για ένταξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διερεύνηση με κακουργηματική βάση. Το κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση βλέπει στην περί του αντιθέτου επιμονή της Κουμουνδούρου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμιτίζουν όποια δράση συμπόρευσης και συνεννόησης των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο, λειτουργεί, και στην περίπτωση των διεργασιών για την προανακριτική επιτροπή, με τρόπο που να εκπέμπει πολιτικά μηνύματα αντιδεξιάς στάσης. Σε αυτό επηρέασε σε έναν βαθμό και η πρόταση του ΚΚΕ που είχε προηγηθεί (δεν θα τεθεί όμως στην κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί έχει τις υπογραφές μόνο των 21 βουλευτών του). Στην πρόταση του ΚΚΕ αναφέρθηκε και η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του Κυρ. Μητσοτάκη, πέρα από το αίτημα διερεύνησης για κακουργηματικά αδικήματα των υπουργών Μεταφορών (Κώστα Αχ. Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη), υφυπουργών και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών κ.ά.

Στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κομβικό ρόλο είχαν κυρίως διαφοροποιήσεις εντός της Κουμουνδούρου, με πολιτικό έρεισμα το ότι πρέπει να κατακεραυνωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ως έχων ευθύνες και γνώση για την κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Γι’ αυτό άλλωστε βγήκε με διαρροή έγγραφο του 2021 που αφορούσε ενημέρωση και του πρωθυπουργού από το σωματείο των σιδηροδρομικών για τους κινδύνους και τα ζητήματα ασφάλειας.

Αυτό που επισημαίνει η Κουμουνδούρου είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα σιωπήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμάσει κείμενο που θα το καταθέσει προς συζήτηση, θα υπάρχει αναλυτικό σκεπτικό, με πολιτική και νομική βάση ευθυνών σε εμπλεκόμενους στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά η πρόταση αυτή δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία ως αίτημα της προανακριτικής.

Παρά τις αντιπαραθέσεις, κομματικά στελέχη του χώρου τονίζουν ότι η αδυναμία κατάθεσης αιτήματος έχει και θετικά. Κι αυτό από την άποψη ότι εφόσον απορριπτόταν ως νομικά αβάσιμη μια πρόταση διερεύνησης για τον Κυρ. Μητσοτάκη, τότε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η Βουλή σε νέα πρόταση δίωξής του με τα ίδια στοιχεία, κάτι που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ισοδυναμεί με αμνήστευση Μητσοτάκη!

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης δέχονται πυρά από τη ΝΔ με μεγάλη ένταση τόσο για την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, στην οποία έθεσε την κακουργηματική δίωξη με το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, όσο και για τη στάση του απέναντι σε ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, παρά την ανθρωπιστική ρητορική της για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, βρίσκεται μπλεγμένη και στις εσωτερικές διαφωνίες στελεχών της λεγόμενης δεξιόστροφης πτέρυγας για προωθημένες πρωτοβουλίες καταδίκης του κράτους του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δύο μέρες «ζύγιζαν» στη Χαριλάου Τρικούπη την (αρνητική) απάντησή τους στην επιστολή του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η σφαγή και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρούν να πιέσουν θεσμικά το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος, όπως με τα περί άρσης της μονιμότητας, που η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να υιοθετήσει.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα στον Κορινθιακό – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Όλοι μαζί και ο Ανδρουλάκης μόνος του

Ο «στρατηλάτης» Συρίγος

Η κυβέρνηση και οι δημοσκοπήσεις

Ετικέτες

Documento Newsletter