Κεντροδεξιά – ακροδεξιά σημειώσατε «2»

Κεντροδεξιά – ακροδεξιά σημειώσατε «2»

Ο Κυριάκος αιχμάλωτος των ποσοστών και των επιλογών του Σαμαρά και του Άδωνη

Το «περιστατικό» Δένδια, η απάντηση Αδωνη και οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη μονοπώλησαν το νεοδημοκρατικό ενδιαφέρον αυτές τις μέρες, προκαλώντας για μια ακόμη φορά εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να πείσει ότι θα φέρει το καινούργιο και το μεταρρυθμιστικό βγάζοντας στην επι- φάνεια ό,τι πιο παλιό και ακραίο διαθέτει! Οταν ένα κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, όπως είναι ο Νίκος Δένδιας, λέει τα αυτονόητα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΝΔ εάν συνεχίσει στον ολισθηρό κατήφορο της ακροδεξιάς ρητορικής και πολιτικής, αντί να προβληματιστούν στο Μοσχάτο, καλούν σε απολογία το στέλεχος επειδή έτσι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς – τόσο απλά! Οταν βέβαια είναι κανείς τύποις αρχηγός, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά στην ουσία το κόμμα ελέγχεται και κυβερνάται από τον Σαμαρά και τον Αδωνη Γεωργιάδη, δεν μπορεί να περιμένεις και πολλά. Εξάλλου, η ακροδεξιά στροφή του πρώην μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερου, κεντροδεξιού Κυριάκου φάνηκε από νωρίς! Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον συγκρίνουν με ορισμένους από τους πιο σκληρούς δεξιούς –έως και ακροδεξιούς– πολιτικούς στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί ξεκίνησε από τη διεκδίκηση της αρχηγίας ενός ιστορικού κόμματος εξουσίας με τον αέρα του νεωτεριστή και του φιλελεύθερου, για να καταλήξει δέσμιος μιας ακροδεξιάς ρητορικής και να οδηγήσει τη ΝΔ στην πιο ακραία συντηρητική στιγμή από την ίδρυσή της.

Στροφή και τριγμοί

Εξάλλου, η αρνητική στάση της ηγεσίας της ΝΔ και η εθνικιστική στροφή του κόμματος στο θέμα του μακεδονικού, κάνοντας το άσπρο μαύρο για το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας και ακολουθώντας κατά πόδας τον δεξιό λαϊκισμό του Αντ. Σαμαρά, προκάλεσαν συχνά τριγμούς ακόμη και στη σχέση της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και ας μην ξεχνάμε την άτακτη υποχώρηση σε ακραίες θέσεις, όπως έγινε με την καταψήφιση από τη ΝΔ της αναδοχής παιδιών όχι μόνο από ομόφυλα ζευγάρια αλλά γενικά από ζευγάρια που, αντί γάμου, έκαναν σύμφωνο συμβίωσης, παρότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και για τους ομόφυλους! Παρόμοια έπραξε άλλωστε και στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επικαλούμενος μέχρι και εξωγήινους!

Το να θυμάται λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης να στείλει δήθεν σκληρά

Αν οι αντοχές των μικρών κομμάτων δοκιμάστηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, στις βουλευτικές εκλογές θα δοκιμαστούν οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ

μηνύματα προς τον αντιπρόεδρό του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος έκοψε πίτα με στόχο να αποδείξει ότι μπορεί να γεμίσει γήπεδα ανά πάσα στιγμή, λίγη σημασία έχει πια. Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως στη συνεδρίαση με τους τομεάρχες του κόμματος σύστησε προς κάθε υποψήφιο βουλευτή να μην κυνηγά τον σταυρό με τόση… ζέση προκειμένου να γίνει υπουργός, επειδή στη δική του κυβέρνηση η αξιολόγηση θα γίνεται με διαφορετικά κριτήρια και όχι με τη σειρά εκλογής! Οπως είπε μάλιστα, «την επόμενη μέρα των εκλογών τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι» – και έτσι είναι.

Ένα κοστούμι για τον Αδωνη

Όλοι κατάλαβαν ότι το μήνυμα αφορούσε πρωτίστως τον Αδ. Γεωργιάδη, παρότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος –με δυσαρέσκεια, είναι η αλήθεια– θεωρούν βέβαιο το υπουργικό κοστούμι για τον αντιπρόεδρο, εφόσον βεβαίως η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και γίνει και κυβέρνηση.

Το ένα ενδεχόμενο πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως και το δεύτερο. Γιατί το να πετύχει αυτοδυναμία η ΝΔ, εάν βγει πρώτο κόμμα, είναι μάλλον άπιαστο όνειρο, ενώ αν δεν πιάσει ούτε το ποσοστό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το μέλλον του Κυριάκου είναι από σκοτεινό έως ανύπαρκτο!

Η συμφωνία των Πρεσπών δοκίμασε τη συνοχή των κομμάτων, κυρίως της κεντροαριστεράς, με αποτέλεσμα ακόμη και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας ορισμένων εξ αυτών – και όχι μόνο. Αυτές οι εκλογές όμως δεν θα κρίνουν μόνο τον επόμενο πρωθυπουργό αλλά και ποιοι θα είναι πρόεδροι τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ – αναλόγως του αποτελέσματος, βεβαίως…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter