Κένυα: Πέθανε η Μουδόνι Κιρίμα, ηρωίδα της εξέγερσης των Μάου-Μάου (Video)

Κένυα: Πέθανε η Μουδόνι Κιρίμα, ηρωίδα της εξέγερσης των Μάου-Μάου (Video)
Screenshot: Youtube.com

Η Μουδόνι Κιρίμα, μια από τις λιγοστές γυναίκες που πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου εναντίον των βρετανών εποίκων στην Κένυα τα χρόνια του 1950, απεβίωσε, μετέδωσαν χθες Τρίτη κενυατικά μέσα ενημέρωσης.

«Μου προκάλεσε βαθιά θλίψη ο θάνατος της στρατάρχη Μουδόνι Κιρίμα, ισχυρής μορφής με μεγάλη επιρροή που πολέμησε για την ελευθερία μας», δήλωσε ο κενυάτης πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο.

Η Μουδόνι Κιρίμα, 91 ή 92 ετών κατά δημοσιεύματα, είχε πολεμήσει στο πλευρό του αρχηγού της αντίστασης Ντένταν Κιμάδι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου. Ο κενυατικός Τύπος τόνισε πως ήταν η μοναδική γυναίκα που έφθασε σε τόσο υψηλό βαθμό στις τάξεις των ανταρτών.

Είχε τραυματιστεί από σφαίρα στον θώρακα το 1952.

Η εξέγερση των Μάου-Μάου (1952-1960) εναντίον της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας είχε απολογισμό τουλάχιστον 10.000 νεκρούς: εξαπολύθηκε εκστρατεία καταστολής που συγκαταλεγόταν στις πιο πολυαίμακτες της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Η Βρετανία δέχθηκε το 2013 –μισό και πλέον αιώνα μετά– να προσφέρει αποκατάσταση και αποζημιώσεις στους πάνω από 5.000 Κενυάτες που υπέστησαν φρικιαστική κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Το ποσό που συμφωνήθηκε να καταβληθεί ανερχόταν σε 20 εκατομμύρια λίρες (23 εκατ. ευρώ).

Το 2015, δεκάδες βετεράνοι Μάου-Μάου παρέστησαν στα εγκαίνια στο Ναϊρόμπι μνημείου που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανία προς τιμή των χιλιάδων που σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter