Κεραμέως-Επιστολική ψήφος: Πρόβα τζενεράλε και για τις εθνικές εκλογές; (Video)

Κεραμέως-Επιστολική ψήφος: Πρόβα τζενεράλε και για τις εθνικές εκλογές; (Video)

Ας το αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση αν η επιστολική ψήφος που προανήγγειλε για τις ευρωεκλογές θα είναι και για τις εθνικές εκλογές εξασφαλίζοντας παράλληλα το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στο Open (5/12/23) η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά σε εκλογές και δημοψηφίσματα καθώς οι εθνικές εκλογές έχουν άλλο θεσμικό πλαίσιο». Σε ερώτηση αν η επιστολή ψήφος θα υπάρξει και στις εθνικές εκλογές ανέφερε πως «Εμάς ο στόχος μας είναι εν γένει σε κάθε εκλογική διαδικασία να συμμετέχει κάθε πολίτης, άρα να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία».

Επισήμανε πως αφορά κάθε Έλληνα πολίτη χωρίς περιορισμούς αρκεί να το δηλώσει τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Σημειώνει πως το μέτρο εξυπηρετεί πολλές κατηγορίες πολιτών.

«Θα μπω στο ισότοπο για τις δηλώσεις, θα βάλω τους κωδικούς taxis μου θα δηλώσω ότι θέλω να ψηφίσω μέσω επιστολικής και μέσα σε 20 μέρες αργότερα θα μου έρθει αυτός ο φάκελος. Ο φάκελος έχει 5 διαφορετικά στοιχεία: οδηγίες, χαρτί με τους υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο, μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο. Ο πολίτης θα πρέπει να βάλει την ψήφο και την υπεύθυνη δήλωση στον φάκελο που του έχει αποσταλεί για να παραληφθεί από επιτροπές δικαστικών».

Όσον αφορά τη διαδικασία εξασφάλισης του αδιάβλητου σημείωσε πως «σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου υπάρχουν επιπλέον βήματα για να διασφαλίσουμε τη μυστικότητα, την ταυτοπροσωπία, το απόρρητο της όλης διαδικασίας. Συν ότι οι επιτροπές θα είναι από δικαστικούς».

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter