Κεραμέως καταστρατηγεί απόφαση Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Κεραμέως καταστρατηγεί απόφαση Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Εγκύκλιος που θα ορίζει ποιοι μαθητές μπορούν να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η εγκύκλιος θα ορίζει ότι απαλλαγή στα θρησκευτικά θα χορηγείται στους μαθητές μόνο για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Κάτι όμως που είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΧ) κατά την οποία η απαλλαγή από το συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να γίνει για λόγους συνείδησης. Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση αναφέρει ότι η απαλλαγή χορηγείται για λόγους συνείδησης και όχι θρησκευτικής συνείδησης, ότι την απαλλαγή δικαιούνται και οι ορθόδοξοι μαθητές και ότι η πολιτεία οφείλει να εισάγει εναλλακτικό μάθημα για τους απαλλασσόμενους .

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η Ένωση Άθεων αναφέρει ότι: η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
δεν αφήνει καθόλου περιθώρια για παρερμηνείες: η απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά, οφείλει να γίνεται με απλή επίκληση σε λόγους συνείδησης, δίνοντας μάλιστα αυτό το δικαίωμα σε όλους, χωρίς οποιαδήποτε καταγραφή ή έλεγχο θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Την ίδια θέση έχει επαναλάβει η ΑΠΔΠΧ και αρκετές άλλες φορές, ενώ είναι πάγιο αίτημα της Ένωσης Αθέων εδώ και χρόνια. Όπως επισημαίνει και η ΑΠΔΠΧ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προηγούμενες αποφάσεις του κράτους επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη της. Απέχουμε πλέον μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων, και όλες οι προηγούμενες αποφάσεις για τη διαδικασία απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών έχουν ακυρωθεί δικαστικά.Το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα με το ΣτΕ και την ΑΠΔΠΧ, νομοθετώντας επιτέλους μια απλή και σύννομη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα για όλους, αντί να προσπαθεί να εμποδίσει τις “διαρροές” με νομικά τεχνάσματα που ακυρώνονται στα δικαστήρια.

Από την άλλη πλευρά την σφοδρή αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) προκάλεσε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου σε ανακοίνωση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι: Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), μετά από αυτήν την αυθαίρετη παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ, θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας προφανώς και οφείλει να μην εφαρμόσει την ως άνω ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ διότι :

α) Είναι αντισυνταγματική, καθώς, με τις συστάσεις που εμπεριέχονται σε αυτήν, καταλύονται ολοφάνερα οι πρόνοιες των άρθρων 3 και 16, παρ. 2 του Συντάγματος του Ελληνικού κράτους.

β) Έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πρόσφατες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών, Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όπως την 1479/2019, όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η δήλωση απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχει το εξής περιεχόμενο: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών» η οποία και «δεν παραβιάζει τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, εφ’ όσον γίνεται χάριν απαλλαγής των μαθητών αυτών από την, επιβαλλόμενη κατ’ αρχήν από το Σύνταγμα και το νόμο, υποχρέωση παρακολουθήσεως του μαθήματος αυτού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter