Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Εν μέσω πανδημίας παρουσίασε το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδείας η υπουργός Νίκη Κεραμέως εξηγώντας ότι το υπουργείο επέλεξε αυτή την στιγμή γιατί το κράτος έχει συνέχεια και επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι οι Πανελλαδικές επιδιώκεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

«Είμαστε πιο κοντά στη βασική μας επιδίωξη, οι πανελλαδικές να αρχίσουν εντός του Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως αυτές θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. 

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι έχει καθημερινή επαφή με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, και επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες εβδομάδες σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι όπως και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής, έτσι και στο σχολείο, η κανονικότητα θα είναι διαφορετική απ’ όσο την ξέραμε μέχρι τώρα. 

Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί μείον 2.750 μόρια. Δηλαδή, εάν η βάση της σχολής στην Αθήνα είναι 18.750 μόρια, θα πρέπει να έχει 16.000 μόρια.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Η κ. Κεραμέως παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για του υπουργείου Παιδείας το οποίο μπαίνει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα προγράμματα σπουδών νέες θεαματικές στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα ενίσχυση της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών. Θεσμοθετείτε η τράπεζα θεμάτων η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ακολουθεί και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Τέλος το νομοσχέδιο θεσμοθετεί 24 πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα δύο ακόμα νομοσχέδια που θα αφορούν τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 θα υπάρχουν 24 Πρότυπα σχολεία και 38 Πειραματικά ενώ από τον Σεπτέμβριο του 21 θα υπάρξει ανοιχτή πρόταση για μετατροπή σχολείων σε πειραματικά και Πρότυπα. Για τα Πρότυπα σχολεία οι μαθητές θα μπαίνουν με εξετάσεις ενώ στα πειραματικά τα παιδιά θα μπαίνουν με κλήρωση .

Ανάμεσα στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε η υπουργός προβλέπεται και η επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, κάτι που ίσχυε πριν από το 2017.

Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας από τον Σεπτέμβριο του 2020 Θα προϋποθέτει τακτικές συνεδριάσεις ανά δίμηνο. .Από Σεπτέμβριου του 2020 η σύνταξη ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Θεσμοθετείτε ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης για την διαχείριση ειδικών καταστάσεων μέσα στο σχολείο.

Εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων

Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξετάζομενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7.

Aυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής-απόλυσης από 9,5 που είναι σήμερα σε 10 σε όλο το Λύκειο.

Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται ξανά τρεις:

α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες,

β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας

γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στο νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Σχετικά με την μοριοδότηση των εκπαιδευτικών όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που θα πηγαίνουν σε δυσπρόσιτα σχολεία διπλή του μοριοδότηση ο διετής αποκλεισμός στους εκπαιδευτικούς που δεν πάνε εκεί που έχουν επιλέξει και ο 3της αποκλεισμός στους εκπαιδευτικούς που δεν πάνε σε συγκεκριμένο σχολείο που έχουν επιλέξει .

Θεσμοθετείτε εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των σχολείων από την σχολική χρονιά 2020-21. Το ΙΕΠ θα εκδώσει έναν πρότυπο κανονισμό και κάθε μονάδα θα συντάσσει τον δικό του κανονισμό ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων.

Σχετικά με το μάθημα της κοινωνιολογίας η αντικατάσταση του θα γίνει με τα Λατινικά από το 2021.

Σε ερώτηση σχετικά με την στιγμή που επέλεξε το υπουργείο να παρουσιάσει εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο η υπουργός εξήγησε ότι κάνουμε το καθήκον μας γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Η υπουργός τόνισε το περιμένει μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης κάτι που χαρακτήρισε θετικό για τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ ανέφερε ότι θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων για να συζητήσουμε και αν ακούσουμε όλες τις απόψεις.

Η υπουργός τέλος ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα δοθούν στα σχολεία τα νέα βιβλία θρησκευτικών τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις αποφάσεις του ΣτΕ και τις λοιπές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί . 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter