Κεραυνοί Ολμέρτ για Νετανιάχου: «Είναι μ@@…, η δήθεν ασφάλεια – Κίνδυνος για το Ισραήλ»

Κεραυνοί Ολμέρτ για Νετανιάχου: «Είναι μ@@…, η δήθεν ασφάλεια – Κίνδυνος για το Ισραήλ»
Ο Εχούντ Ολμέρτ (δεξιά) και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) στην τελετή παράδοσης της πρωθυπουργίας του Ισραήλ το 2009 / AP Images

Σε μια καταιγιστική κριτική προχώρησε ο Εχούντ Ολμέρτ (πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ) για τον νυν πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου καθώς θεωρεί ότι η αποτυχία να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς έχει θολώσει την κρίση του σχετικά με το πόσο δόκιμη είναι η λήψη του ελέγχου της Γάζας «επ’ αόριστον», μετά το τέλος του πολέμου.

«Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν»

«Ο Νετανιάχου έχει συρρικνωθεί», ανέφερε ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που δημοσιεύεται αυτή την Τετάρτη στο Politico. «Είναι καταρρακωμένος, είναι σίγουρο. Θέλω να πω, κάτι τρομερό του συνέβη. Ο Μπίμπι εργαζόταν σε όλη τη ζωή του με το πρόσχημα ότι είναι ο κ. Ασφάλεια. Είναι ο κ. Μαλ…» δήλωσε με δηκτικό τρόπο ο έμπειρος πολιτικός. «Κάθε λεπτό που παραμένει πρωθυπουργός είναι κίνδυνος για το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είναι σε άσχημη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Το λάθος για τη Γάζα

Ο Ολμέρτ προειδοποίησε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Νετανιάχου για τη διατήρηση του ελέγχου της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας —που μεταδόθηκε σε συνέντευξη στο ABC news τη Δευτέρα— έμοιαζε με επιστροφή στο 2005, όταν το Ισραήλ ασκούσε στρατιωτική κυριαρχία στον παράκτιο θύλακα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά να ελέγξουμε ξανά τη Γάζα; Όχι».

Ο Ολμέρτ προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ εξαντλήθηκε χάρη στην αποτυχία του Νετανιάχου και των υπουργών του να περιγράψουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε», προειδοποίησε.

Ο Ολμέρτ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009 ως ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Kadima, παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχε νηφάλιος τρόπος σκέψης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Πτώση Νετανιάχου

Τα ποσοστά αποδοχής του Νετανιάχου έχουν φτάσει στον πάτο μετά την επίθεση. Μια δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου έδειξε ότι οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η αποτυχία να αποτραπεί η επίθεση της Χαμάς αποκάλυψε ένα «έλλειμμα ηγεσίας» με τα δύο τρίτα να θέλουν οποιονδήποτε εκτός από τον Νετανιάχου να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Σε μια άλλη έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο το 18% των Ισραηλινών θεώρησαν ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμα. Το 76% τον θέλει να φύγει αργά ή γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Ολμέρτ, το πρόβλημα είναι ότι μετά από την επίθεση, ο Νετανιάχου βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής κρίσης». Πιστεύει ότι «τον στριμώχνουν από όλες τις πλευρές», ενώ εστιάζει στο να μην εκδιωχθεί από την εξουσία «την ημέρα που θα σταματήσει ο πόλεμος και ίσως και πριν από τότε».

«Περιμένετε τώρα να μιλήσει για τη δεύτερη και την τρίτη φάση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσει πολιτικά σε αυτή», πρόσθεσε ο Ολμέρτ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter