Κέρδη στο Χρηματιστήριο, άνοδος στα ομόλογα, πάλι έξω έπεσαν οι Κασσάνδρες…

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, άνοδος στα ομόλογα, πάλι έξω έπεσαν οι Κασσάνδρες…

Σε διαπραγμάτευση βρίσκεται από σήμερα στην δευτερογενή αγορά, η διαπραγμάτευση του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου. Η αξία συναλλαγών ήδη ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ ενώ παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από ομολογιούχους.

Η τιμή του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου ξεκίνησε στα 99,79 λεπτά του ευρώ ενώ διαπραγματεύεται πλέον στα 100,05 λεπτά του ευρώ. Αντίθετα η απόδοση του 10ετούς άρχισε στα 3,905 και τώρα διαπραγματεύεται στο 3,87% με τις περισσότερες συναλλαγές που έχουν ξεπεράσει τα 60 εκατ, ευρώ να κατευθύνονται στο νέο 10ετές κρατικό ομόλογο. Το spread (διαφορά απόδοσης του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) διαπραγματεύεται στις 381 μονάδες βάσης.

Στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα, η 3ετία αποτιμάται στα 107,47 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 2,06% ενώ η 5ετία έχει τιμή στα 103,46 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 2,71%.

Το κυριότερο γεγονός που εξηγεί την ζήτηση για το νέο κρατικό ομόλογο είναι ότι στο νέο 10ετές κρατικό ομόλογο που εκδόθηκε πρόσφατα με επιτυχία τοποθετήθηκαν επενδυτές που θεωρούνται <καλής ποιότητας> μία εξέλιξη που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2010. Για πρώτη φορά μετά από μία 10ετία τα κερδοσκοπικά hedge funds περιορίστηκαν μόλις στο 11% επί των συνολικών τοποθετήσεων στο νέο κρατικό ομόλογο.

Στο θετικό κλίμα βοήθησε επίσης και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά 2 βαθμίδες από την Moody’s, ενώ ετοιμάζεται μέσα στο Μάιο και ο οίκος Fitch όπως και ο S&P να προχωρήσουν σε αναβάθμιση φέρνοντας ακόμη συντομότερα τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία που θεωρούνται ασφαλή και θα έχουν μειώσει το επενδυτικό ρίσκο της αγοράς.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα βρεθεί σε επενδυτική διαβάθμιση (επίπεδο Investment Grade) ώστε τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται ευρέως δεκτά στις διεθνείς αγορές ακόμη νωρίτερα από το 2021.

Σε καλό κλίμα δε, κινείται και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν νέο γύρο εσωστρέφειας μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού Euroigroup στις Βρυξέλλες, το οποίο μετέθεσε για… 14 μέρες την απόφασή του για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 1%, επανερχόμενος πάνω από τις 700 μονάδες και με τζίρο περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter