Κερδίστε γιατί χανόμαστε!

Κερδίστε γιατί χανόμαστε!

Αν κάποτε έλεγες σε Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους ότι θα ερχόταν μια μέρα που η Ελλάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη θα βρισκόταν κάτω και από την Κύπρο, θα σε περνούσαν για τρελό και θα σε αποκαλούσαν «άσχετο με το άθλημα»! Τι κι αν οι κυπριακές ομάδες αποτελούσαν και αποτελούν τον κακό δαίμονα των ελληνικών…

Κι όμως, οι Ελληνες παράγοντες το κατάφεραν και αυτό! Να βρίσκεται φέτος η Ελλάδα στη 16η θέση της UEFA, πιο κάτω και από την Κύπρο. Και μάλιστα με τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα στο άμεσο μέλλον και να φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πλήρη απαξίωση αν τη φετινή σεζόν οι πέντε εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη δεν μαζέψουν τόσους βαθμούς ώστε να ανέβουν στη βαθμολογία της UEFA και να διατηρήσουν τα τωρινά δεδομένα, που δεν τα λες και τα καλύτερα…

Η Ελλάδα λοιπόν ρίχνεται αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές μάχες με τις τρεις πρώτες ομάδες. Την αρχή θα κάνει μεθαύριο (Τρίτη, 23/7) ο Ολυμπιακός στον β΄ προκριματικό γύρο του Champions League, που θα αντιμετωπίσει στην Τσεχία τη Βικτόρια Πλζεν. Δύο μέρες μετά (Πέμπτη, 25/7) ξεκινούν στον β΄ προκριματικό του Europa League Ατρόμητος και Αρης. Ο πρώτος θα παίξει με την Ντουνάιτσκα Στρέντα της Σλοβακίας και ο δεύτερος με την ΑΕ Λεμεσού. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα ξεκινήσουν στον γ΄ προκριματικό του Αυγούστου (η κλήρωση του γ΄ προκριματικού και των δύο διοργανώσεων και για τις πέντε ελληνικές ομάδες θα διεξαχθεί τη Δευτέρα).

Πρώτος στόχος των ελληνικών ομάδων –που είναι και ο πιο εφικτός– είναι να ξεπεράσουν την Κύπρο στο ranking της UEFA. Γιατί αν στο τέλος της σεζόν δεν έχει ανέβει η Ελλάδα τουλάχιστον στη 15η θέση, τη μεθεπόμενη σεζόν 2021-22 θα βγάζει τέσσερις αντί πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι αυτό είναι το λιγότερο γιατί υπάρχουν και χειρότερα, όπως:

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα ξεκινάει τις υποχρεώσεις του από τον β΄ αντί τον γ΄ προκριματικό του Champions League κι αυτό σημαίνει ότι μια πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους θα γίνει όνειρο απατηλό και θα ελπίζουμε μόνο σε απανωτά ποδοσφαιρικά θαύματα.

Οι τρεις άλλες ομάδες που θα κερδίσουν τα υπόλοιπα εισιτήρια δεν θα αγωνίζονται στο Europa League αλλά στo… Europa League 2! Πρόκειται για τη νέα (3η) διοργάνωση της UEFA που θα ξεκινήσει τη σεζόν 202122 και σκοπό έχει να βάλει στο παιχνίδι και ομάδες από πιο αδύναμες ποδοσφαιρικά χώρες που γκρίνιαζαν ότι έχουν κι αυτές δικαίωμα στα ευρωπαϊκά όνειρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σε αυτή την υποβαθμισμένη διοργάνωση οι Ελληνες εκπρόσωποι δεν θα μπαίνουν απευθείας σε όμιλο αλλά θα ξεκινούν από τον β΄ προκριματικό! Το λες και κατάντια.

Σε μια τέτοια οδυνηρή περίπτωση οι ελληνικές ομάδες θα πονέσουν πολύ στην… τσέπη! Γιατί αν η Ελλάδα δεν ανέβει στη 15η θέση η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια για όλους καθώς πέρα από τα χρήματα που θα χαθούν άμεσα από το Champions και το Europa League θα υπάρξουν και παράπλευρες οικονομικές απώλειες από εισιτήρια, τηλεοπτικά, μπουτίκ και πολλά άλλα. Κι αυτό γιατί τέρμα οι μεγάλοι αντίπαλοι και οι μεγάλοι σταρ που μαγνητίζουν. Οι αντίπαλοί μας θα είναι ομάδες από τη Σερβία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία ή την Ισλανδία κ.λπ. Ποιον να προσελκύσουν;

Αν θέλουμε να το δούμε σε αριθμούς, οι πέντε ομάδες μας εισπράττουν μαζί τα τελευταία χρόνια περίπου 25 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της 16ης θέσης το ποσό θα πέσει κάτω από τα 10 εκατ. και υπολογίζεται περίπου στα 6-8 εκατ. ευρώ. Χοντρικά ο τζίρος των ελληνικών ομάδων θα πέσει κατά 30-35% και αυτό σημαίνει μειώσεις μπάτζετ, μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών της Σούπερ Λίγκας αλλά και άρνηση μεγάλων ξένων άσων και ικανών ποδοσφαιριστών να παίξουν μπάλα στην Ελλάδα.

Ας δούμε τώρα και το πρακτικό μέρος του θέματος: το κομβικό ματς σε πρώτη φάση είναι αυτό του Αρη με την ΑΕ Λεμεσού. Αν η ελληνική ομάδα προκριθεί, θα πλησιάσουμε την Κύπρο στη 15η θέση και θα ελπίζουμε ότι σύντομα θα την ξεπεράσουμε. Αν συμβεί το αντίθετο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Από κει και πέρα σημασία έχει και η κόντρα του Ολυμπιακού με την Πλζεν. Αν προκριθεί, πέρα από τη συνέχεια στο Champions League, θα έχει εξασφαλίσει και μια θέση στους ομίλους του Europa League κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών αλλά και ψαλίδισμα της απόστασης από την Τσεχία που βρίσκεται τώρα στη 13η θέση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter