Μιλώντας στο Bloomberg

Κερέ: Η Αθήνα έκανε αυτό που της αναλογούσε – Τώρα είναι η σειρά του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Στη συνέντευξη αυτή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο για να συζητηθεί το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν. Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο.

«Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση» (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης), σημείωσε ο Κερέ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε, έκανε όσα της αναλογούσαν από άποψη πολιτικών, από την άποψη του μνημονίου κατανόησης, και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στην Ελλάδα ενδέχεται να μην προσφερθεί ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους της στο συμβούλιο, ενώ οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένα μέτρα πέραν της παράτασης των ωριμάνσεων των δανείων του προγράμματος στήριξης, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμα στον ιστότοπό του επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Μια από τις διαφωνίες-κλειδιά οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων — πριν από την καταβολή τοκοχρεολυσίων — που μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει. Μια συμβιβαστική λύση που προτάθηκε από κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης για την παράταση των ωριμάνσεων έως και τα 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, σε βιώσιμο δρόμο.

Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα καθιστούσε πολύ λιγότερο δαπανηρή την επάνοδό της στις αγορές δανεισμού.

Ωστόσο ο Κερέ προειδοποίησε εναντίον της σύνδεσης των δύο ζητημάτων.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια συζήτηση νομισματικής πολιτικής, και το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την Ευρωομάδα και θα εξετάσει και θα αποτιμήσει το ζήτημα αυτό βάσει των κανόνων μας», ανέφερε. «Ασφαλώς δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Eurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.