Κέρκυρα – Αχίλλειο: Κινδυνεύει η υγεία σου απ’ τον κορονοϊό; Μετατίθεσαι! (Έγγραφα)

Κέρκυρα – Αχίλλειο: Κινδυνεύει η υγεία σου απ’ τον κορονοϊό; Μετατίθεσαι! (Έγγραφα)

Πλημμελή εφαρμογή των οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία των Μουσείων κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων.

Στην καρδιά της τουριστικής σεζόν και εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάποιοι φαίνεται ότι επιμένουν να επιδεικνύουν εγκληματική αμέλεια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ντόπιων και επισκεπτών. Ο λόγος εν προκειμένω για το Αχίλλειο, το μουσείο-ανάκτορο στην Κέρκυρα, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά το lockdown τη 15η Ιουνίου 2020. Σημειωτέον ότι το νησί έχει χαρακτηριστεί περιοχή επιδημιολογικά επιβαρυμένη.

Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του Αχιλλείου ήταν η απαρέγκλιτη εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών για την ασφαλή επαναλειτουργία των μουσείων στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς της Covid-19, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού με τον χαρακτηρισμό μάλιστα «Εξαιρετικά Επείγον» (ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/282141/1425/10.6.2020 και ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/347377/1707/6.7.2020).

Βάσει αυτών επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, ο επαρκής αερισμός και η ορθή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων. Όπως όμως κατήγγειλε χθες (19/8) το Σωματείο Εργαζομένων στο Αχίλλειο, «την 21/7/2020 δόθηκε εντολή από τον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος στον ηλεκτρολόγο για κλείσιμο των εγκαταστάσεων κλιματισμού στις 16.00 καθημερινά, ενώ το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι από 08.00 έως 20.00».

Οι εργαζόμενοι στο Αχίλλειο, απευθυνόμενοι στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε., Στέφανο Βλαστό, και τον προϊστάμενο του Μουσείου Αχιλλείου, Αναστάσιο Διαβάτη, με κοινοποίηση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ζήτησαν λοιπόν να ενημερωθούν ποιος έδωσε εντολή για τη μη οριζόντια τήρηση των μέτρων της εγκυκλίου του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας:

«Επειδή ευαγγελίζεσθε την ορθή και αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να μας υποδείξετε άμεσα τον/τους υπεύθυνους οι οποίοι με την απόφασή τους θέτουν σε υψηλότατο κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών του Μουσείου προκειμένου να κινηθούμε νομικά.

Η διαφύλαξη της υγείας μας δεν είναι στη διάθεση και στη διακριτική ευχέρεια κανενός και αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ σας και σας καλούμε ΑΜΕΣΑ να επιληφθείτε επί των αναφερομένων θεμάτων».

Ποια ήταν η απάντηση στις σοβαρότατες καταγγελίες των εργαζομένων; Όπως κατήγγειλε -την ίδια μέρα!- ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Σαγιάς, ύστερα από 20 χρόνια εργασίας του στον τομέα του λογιστηρίου δέχτηκε έγγραφο από τον διευθυντή του Αχιλλείου για ανάθεση νέων καθηκόντων στα… εισιτήρια του Μουσείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτιολογία ότι αυτή η μετακίνηση γίνεται «λόγω του αυξημένου αριθμού των επισκεπτών αλλά και της υποστήριξης της ασφαλούς λειτουργίας του μουσείου», δεν ευσταθεί, καθώς η μείωση είναι αισθητή και κυρίως αυτό το διάστημα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό έγινε καθαρά για «παραδειγματισμό με αφορμή τις καταγγελίες το τελευταίο διάστημα».

Πηγή: corfutvnews.gr


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter